EVROPA SAMO ŠTO SE NIJE RASPALA

Izvor: Kurir, 08.Dec.2011, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EVROPA SAMO ŠTO SE NIJE RASPALA

MARSEJ - Francuski predsednik Nikola Sarkozi upozorio je da "nikada nije bio veći rizik od raspada Evrope" nego sada.

On je obraćajući se skupu evropskih lidera partija desnog centra u Marseju izjavio da se zvaničnici EU pripremaju za ključni samit u Briselu, gde će pokušati da pronađu odgovore na izazove dužničke krize u evrozoni, koju analitičari opisuju kao ("uradi ili umri") za zemlje evrozone. Sarkozi >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << smatra da je Evropa u izuzetnoj opasnosti, preneo je BBC.

"Nikada Evropa nije bila toliko neophodna i nikada nije bila u tolikoj opasnosti", rekao je on. "Nikada nije bilo toliko zemalja koje žele da se pridruži Evropi i nikada rizik od raspada Evrope bio tako veliki", naveo je Sarkozi i zaključio da se Evropa suočava sa "izuzetno opasnom situacijom".

On je podsetio da ekonomija evrozone još ima nekoliko nedelja da odluči, ali da to vreme radi protiv njih.

Lideri Francuske i Nemačke, Sarkozi i Angela Merkel, zatražili su od evropskih lidera desnog centra podršku za svoj predlog za spas evra od dužničke krize. "Treba odmah doneti odluku. Što duže čekamo sa donošenjem odluke, ona će biti skuplja, a manje efikasna ... ako u petak ne budemo imali dogovor, nećemo imati drugu šansu", upozorio je Sarkozi. Kancelarka Merkel je izrazila uverenje da će biti nađena dobra rešenja na samitu. "Naći ćemo dobra rešenja. Uverena sam da ćemo naći rešenje za sva pitanja", rekla je ona, ali i priznala da će rasprava biti teška.

Barozo: Spasite evro!

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo zatražio je, uoči početka ključnog samita Evropske unije na temu dužničke krize, da lideri njenih članica "učine sve što je u njihovoj moći da spasu evro". "Čitav svet nas gleda, moramo da uradimo sve što je moguće da spasemo evro", rekao je Barozo u Marseju i dodao da je "od izuzetne važnosti da čitava Unija zajedno pokaže da evro ne može da propadne", prenela je agencija AFP.

Život posle evra

Pojedine centralne banke evropskih zemalja su već počele sa pripremama ekstremnih planova za slučaj da zonu evra napusti jedna ili više zemalja, pa čak i za potpun raspad valutne unije. Centralna banka Irske, na primer, razmatra kojim sredstvima bi se u slučaju potrebe pripremilo štampanje većih količina novčanica, piše Volstrit žurnal pozivajući se na informisane izvore.

Nacionalna banka Švajcarske ispituje mogućnosti za odbacivanje vezivanje kursa švajcarskog franka za evropsku valutu, a slične korake planiraju centralna banka Bosne i Hercegovine i Litvanije.

Crna Gora, na primer, u kojoj je do uvođenja evra zvanično sredstvo plaćanja bila nemačka marka, proučava različite varijante u slučaju raspada evrozone. Prema rečima vodećeg ekonomiste crnogorske narodne banke Nikole Fabrisa banka proučava "široki spektar mogućnosti - od korišćenja druge strane valute do formiranja sopstvene".

Spas evra važan i za rezibor Obame

Uspeh evropskih lidera u rešavanju dužničke krize mogao bi biti jedan od najznačajnijih činilaca da predsednik SAD Baraka Obame bude iduće godine ponovo izabran, ocenio je američki dnevnik Njujork tajms.

Oživljavanje američke privrede i rast zaposlenosti povećali su izglede da ekonomija neće biti najveći problem u predizbornoj kampanji od čega su najviše strahovali Obamini saradnici - osim ako Evropa ne krene nizbrdo, piše u tekstu na sajtu lista.

"Javno, zvaničnici Obamine administracije govore jedino o ekonomskim posledicama potencijalnog dužničkog požara u Evropi. Privatno, pak, potpuno su svesni da se može reći da je uspeh Evrope u bavljenju teškoćama - i uspeh administacije u ubeđivanju da oni to i rade - najznačajniji činilac koji će odrediti šanse Obame za reizbor", ocenjuje list.

Obamini saradnici su shvatili da ne mogu lako da strategiju reizbora pripreme za jedan potencijalno veliki udarac: propast evropske valute, što, prema oceni stručnjaka, može negativno uticati na zaposlenost u SAD i možda izazvati novu recesiju.

Medvedev: Rusija može da pomogne evru, ali rešenje je u EU

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev rekao je u Pragu da kriza u zoni evra duboko zabrinjava Rusiju jer utiče na finansijsko tržište u celom svetu i istakao da je Moskva spremna da pomogne, ali da rešenje mora da traži Evropa.

"Problem evra je tako dubok, da ne može da se reši samo nekakvim darovima. Rešenje problema mora da bude u zemljama-članicama i mi smo spremni da u njemu učestvujemo", rekao je Medvedev.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.