EU zahteva dijalog o priznanju prištinskih diploma

Izvor: Glas javnosti, Beta, 08.Feb.2011, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU zahteva dijalog o priznanju prištinskih diploma

BEOGRAD - Zvaničnici Evropske unije (EU) za pitanja Balkana zatražiće da se tokom procesa pridruživanja ponovo preispita uticaj odluke Ministarstva prosvete Srbije o nepriznavanju diploma Univerziteta u Prištini na ostvarivanje prava manjina u Srbiji.

Kako se navodi u pismu koje je upućeno Odboru za ljudska prava Preševa, EU posebnu pažnju pridaje pitanju obrazovanja i spremna je da pomogne u uspostavljanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << dijaloga Srbije i Kosova koji treba da doprinese rešavanju brojnih problema, uključujući i problem priznavanja diploma.

Dodaje se da će EU podstaći obe strane da što pre nađu rešenje u skladu sa evropskim standardima i nastaviti da prati nastojanja srpskih vlasti da obezbede pristup pravu na obrazovanje na maternjem jeziku u regionu Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Zvaničnici EU pozdravili su napredak koji je Radna grupa za visoko obrazovanje ostvarila u sastavljanju planova za otvaranje multietničkog i multijezičnog ekonomskog fakulteta u Bujanovcu do oktobra 2011, ocenivši da bi to bio značajan doprinos ostvarivanju prava pripadnika manjina u Južnoj Srbiji.

Odbor za ljudska prava Preševa i 44 nevladine organizacije koje se bave građanskim i ljudskim pravima, uputili su pismo šefu diplomatije EU Ketrin Ešton, u kome su protestovali zbog odluke Ministarstva prosvete Srbije o nepriznavanju diploma stečenih na Univerzitetu u Prištini.

Sto ta NVO ne protestira zbog toga sto se u njemackoj ne priznaju neki fakulteti u srbiji. Ja sam studirao veterinu a u njemackoj mi nisu priznali diplomu. Morao sam naknadno da polazem sest ispita. To vazi i za pravni fakultet. Kako njima niko da prigovori zbog toga. Kako se ne bune sto u Hrvatskoj nema fakulteta gde se polaze na srpskom jeziku...........

U potpunosti se slazem sa patriotom zivim u Svedskoj i ni Svedjani ne priznaju nase diplome niti sa fakulteta a niti sa gimnazija u potpunosti vec sam i ja morao polagati dodatne ispite kako bi mi priznali struku. Zar moramo mi jedini u svetu da svakoj gnjidi obezbedimo " SVE" (skole, novine, med. ustanove itd..) na njihovom maternjem jeziku ? Moja djeca imaju jedan sat nedeljno maternjeg jezika u skoli, a mi u Srbiji treba siptarima da damo da sve uce na siptarskom i opet bi oni bili ugrozeni sto moraju da zive pod Srpskom zastavom.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.