EU zadovoljna ukidanjem viza i bitkom protiv krimina

Izvor: S media, 12.Jul.2010, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU zadovoljna ukidanjem viza i bitkom protiv krimina



Polaganjem venaca i paljenjem sveća na grobljima u mestima Biljača, Sase i Zalazje danas je počelo obeležavanje 18 godina od stradanja Srba tokom rata u Bosni i Hercegovini na području Srebrenice i Bratunca, koje su ubile muslimanske snage iz Srebrenice.


Popodne na vojničkom groblju u Bratuncu biće osvećen centralni spomen-krst i služen parastos.

Na Petrovdan 1992. muslimanske snage pod komandom Nasera Orića upale su u srpska >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sela Zalazje, Biljača, Sase i Zagone i ubile i izmasakrirale 69 srpskih civila, više od 70 ranili, a 19 se vode kao nestali.

Sela su opljačkana, spaljena i još uvek nisu obnovljena.

Posle podne na Vojničkom groblju u Bratuncu, biće osvećen centralni spomen-krst, služen parastos, položeni venci i zapaljene sveće, a pomen će se održati u crkvi u Srebrenici.

U Kulturnom centru u Srebrenici održaće se i duhovna akademija a biće prikazan i film "Dosije Srebrenica", posvećen stradanju srpskog naroda na ovom prostorima.

Od maja do decembra 1992. u napadima muslimanskih snaga uništeno je i razoreno na desetine srpskih sela i na najbrutalniji način ubijeno stotine srpskih civila u opštinama Srebrenica, Bratunac i Skelani.

Samo na području Srebrenice u tom periodu napadnuto je 21 srpsko selo u kojima je ubijeno više od 400 civila.

U napadu na 22 srpska sela opštine Bratunac u istom periodu ubijeno je najmanje 560 lica.

Na Božić 1993, združene snage podregije Srebrenica pod komandom Orića u ranim jutarnjim satima napale su srpska sela na području Kravica u opštini Bratunac i ubile 48 meštana.

Od 7. do 16. marta 1993. uništeno je 688 domaćinstava i oskrnavljeno pravoslavno groblje u Kravicama.

Na području opština Srebrenica, Zvornik, Milići, Bratunac, Vlasenica i Osmaci u toku rata stradalo je najmanje 1.300 lica srpske nacionalnosti, dok je na širem području srednjeg Podrinja i Birča stradalo ukupno 3.267 Srba.

Bez jednog ili oba roditelja ostalo je oko 800 dece, a oko 5.400 porodica ostalo je bez pokretne i nepokretne imovine.

Za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom na području Srebrenice, Bratunca i okolnih mesta niko nije do sada odgovarao pred sudovima u BiH.



Haški tribunal
je podigao optužnicu protiv Orića i 2006. mu izrekao zatvorsku kazunu od dve godine zato što nije sprečio zločine nad Srbima.

U žalbenom postupku prvostepena presuda je preinačena, a Orić oslobodjen bilo kakve krivice.

Pomen stradalim Srbima na području Bratunca i Srebrenice održava se u organizaciji Odbora za obeležavanje dogadjaja iz oslobodilačkih ratova pri Vladi Republike Srpske.

Podeli ovu vest sa prijateljima na FACEBOOK-u klikom na dugme.

Povezane vesti

EU zadovoljna ukidanjem viza i bitkom protiv krimina

Turski premijer u Srbiji

Krivična prijava protiv turističke agencije Konte

Video nadzorom kršeno pravo na privatnost

Darko Erceg osudjen na 12 godina robije

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.