EU zabrinuta zbog stanja u VSS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jan.2012, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU zabrinuta zbog stanja u VSS

BEOGRAD -

Evropska komisija deli zabrinutost zaštitnika građana Saše Jankovića zbog krnjeg sastava Visokog saveta sudstva, rečeno je Tanjugu u sedištu Evropske unije.

"Primili smo k znanju mišljenje zaštitnika građana i delimo njegovu zabrinutost u vezi sa nekoliko tačka", rekao je za Tanjug Peter Stano, portparol komesara za proširenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Štefana Filea.

"Stano je objasnio da se to posebno odnosi na nedostatak kvoruma u VSS koji radi u krnjem sastavu, otkad je prošle godine jedan od sudija uhapšen, dok je drugi dao ostavku.

"Mi smo tokom proteklih meseci nekoliko puta skretali pažnju srpskim vlastima na ovaj problem i ukazivali da treba obezbediti najveću moguću transparentnost u radu VSS i Visokog saveta tužilaštva", rekao je Stano, i dodao da je 14. decembra EK pismeno obavestila Beograd o ovom problemu.

Ombusdman Saša Janković je prošle nedelje napisao pismo Vladi i Skupštini Srbije, u kome je ocenio da krnji VSS nije legitiman i da do izbora novih sudija treba da prestane sa radom.

Zabrinutost zbog nedostatka kvoruma u VSS ranije je izrazio i Vensan Dežer, šef kancelarije EU u Beogradu.

"EU će veoma pažljivo razmotriti mišljenje ombudsmana. U prvoj reakciji možemo da potvrdimo da delimo njegovu zabrinutost u nekoliko stvari, posebno kada je u pitanju nedostatak kvoruma u Visokom savetu sudstva", kazao je Dežer za "Blic".

On je kazao i da su predstavnici EU u Srbiji "već nekoliko puta poslednjih meseci pokrenuli to pitanje ponovo u pismu srpskim zvaničnicima 14. decembra 2011. i urgirali na njih da osiguraju što veću transparentnost u radu Saveta".

Šef misije EU je podsetio da je Evropska komisija u godišnjem izveštaju o napretku 2010. godine ukazala na nedostatke u procesu reizbora nosilaca pravosudnih funkcija. "U reakciji na to srpske vlasti su pokrenule reviziju otpuštenih tužilaca i sudija. Komisija vrlo pažljivo prati tu reviziju. Kad god uočimo mane, upozoravamo srpske vlasti i ohrabrujemo ih da preduzmu mere da to poprave", kazao je Dežer.

Zaštitnik prava građana (ombudsman) Saša Janković izjavio je nedavno da je rad VSS u sadašnjem nepotpunom sastavu nelegitiman i da bi zbog toga ovaj najviši organ pravosudne uprave, koji po Ustavu i zakonu garantuje i obezbeđuje nezavisnost sudova i sudija, trebalo da prekine sa donošenjem odluka.

Janković je to mišljenje izneo povodom pritužbi Društva sudija Srbije da je VSS u punom sastavu radio samo na jednoj od 16 održanih sednica u postupku revizije reizbora sudija, odnosno da je odlučivao bez kvoruma pošto je jedan njegov član suspendovan posle hapšenja, drugi je podneo ostavku, a treći je, prema tvrdnji Agencije za borbu protiv korupcije, u sukobu interesa.

"Blic" objavljuje i odgovor predsednice VSS Nate Mesarević na pismo redakcije tog lista sa pitanjem da li članovi tog saveta upoznati sa mišljenjem Jankovića.

" U ponedeljak, 16. januara, VSS održaće redovnu sednicu sa predloženim dnevnim redom. Da li će biti dopunjen dnevni red i da li će se razmatrati mišljenje zaštitnika građana zavisi od toga da li će do održavanja sednice (mišljenje) stići u VSS", navela je Mesarevićeva u odgovoru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zabrinuti zbog stanja u Visokom savetu sudstva

Izvor: Radio 021, 15.Jan.2012

Misija EU u Srbiji zabrinuta je zbog stanja u Visokom savetu sudstva posle mišljenja zaštitnika prava građana Saše Jankovića da je rad tog saveta u nepotpunom sastavu nelegitiman.

Nastavak na Radio 021...

Evropska komisija zabrinuta zbog Visokog saveta sudstva

Izvor: S media, 15.Jan.2012

Evropska komisija deli zabrinutost zaštitnika građana Saše Jankovića zbog krnjeg sastava Visokog saveta sudstva, rečeno je Tanjugu u sedištu Evropske unije..."Primili smo k znanju mišljenje zaštitnika građana i delimo njegovu zabrinutost u vezi sa nekoliko tačka", rekao je za Tanjug Peter Stano,...

Nastavak na S media...

EK zabrinuta zbog stanja u Visokom savetu sudstva

Izvor: Politika, 15.Jan.2012

Portparol Štefana Filea tvrdi da je EK tokom proteklih meseci nekoliko puta skretala pažnju srpskim vlastima na ovaj problem..Evropska komisija deli zabrinutost zaštitnika građana Saše Jankovića zbog krnjeg sastava Visokog saveta sudstva, rečeno je za Tanjug u sedištu Evropske unije. „Primili...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.