EU ukinula vize za Albaniju i BiH

Izvor: Politika, 08.Nov.2010, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU ukinula vize za Albaniju i BiH

BRISEL – Evropska unija ukinula je vize Bosni i Hercegovini i Albaniji, javio je radio Slobodna Evropa.

Odluka je donesena jednoglasno na sastanku ministara unutrašnjih poslova 27 zemalja članica EU, što znaci da se Holandija složila da povuče rezerve koje je još krajem prošle sedmice imala na ukidanje viza za BiH i Albaniju, navodi radio.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Odluka će 14. decembra biti objavljena u službenom listu EU, a gradani BiH ce od 15. decembra moći slobodno da putuju.

Na snazi ostaju dva kontrolna mehanizma, monitoring kojim će se proveravati da li se dogovoreni i dostignuti standardi poštuju u kontinuitetu i mehanizam ranog upozoravanja u obliku stalnog dijaloga u cije je fokusu pitanje azilanata.

Do odluke o slobodnom putovanju gradana kroz zemlje šengena vlasti u BiH morale su da ispune 174 tehnička uslova, od kojih je najvažniji uvodenje biometrijskih pasoša.

Evropska komisija je 27. maja predložila ukidanje viza za BiH, a Evropski parlament to prihvatio 7. oktobra.

BiH je poslednja zemlja u regionu koja je dobila bezvizni režim.

Srbija i Crna Gora dobile su viznu liberalizaciju 19. decembra prošle godine.

Izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon istakla je da je danas izuzetan dan za građanje ove dve države.

„Čestitam građanima BiH i Albanije na ovom važnom koraku ka EU, posebno važnom za mlade i za buduće generacije. Ukidanje viza otvoriće nove mogućnosti za ljude, ojačati kontakte, političku, ekonomsku i kulturnu saradnju. Albanija i BiH imaju danas veliki razlog za slavlje”, poručila je Fajon.

Kako je istakla, ove dve države su ispunile sve kriterijume za viznu liberalizaciju.

„Gotovo je sa dugim redovima ispred konzulata i srušeni su zidovi koji su odvajali porodice i prijatelje. Odgovornost je sada na svim stranama. Neke zemlje članice EU još uvek strahuju od masovnog priliva azilanata, a taj strah je neopravdan”, smatra Fajon.

Ona je podsetila da su vlade u Tirani i Sarajevu uložile dosta napora da informišu građane o odogvornostima koje sa sobom donosi vizna liberalizacija, ukazavši da kao prioriteti ostaju neopohodne refome, borba protiv korupcije i organizaovanog kriminala.

Tanjug

objavljeno: 08/11/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.