EU treba da prihvati preporuke EK

Izvor: B92, 01.Dec.2011, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"EU treba da prihvati preporuke EK"

Brisel -- Članovi Evropskog parlamenta u potpunosti podržavaju preporuke EK o narednim koracima u pravcu bliže integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju

Oni pozivaju sve države članice EU da isto učine, navodi se u zajedničkom saopštenju za medije radne grupe EP za Balkan.

EU treba da prihvati konstruktivne i kredibilne preporuke Evropske komisije ka daljoj integraciji država Zapadnog Balkana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Uniju. Nakon strategije o proširenju i izveštaja o napretku, a pre odluke Saveta Evrope, radna grupa za Balkan založila se za to da, posle Ugovora o pristupanju Hrvatske EU, jasna poruka treba da bude upućena drugim državama Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju.

"U vremenima krize, gledajući jasno napred je preimućstvo. Ne bi bilo mudro zamrznuti proces proširenja nakon potpisivanja Ugovora sa Hrvatskom, pošto bi to ugrozilo kredibilitet Unije i ugrozilo stabilnost u Jugoistočnoj Evropi", stoji u saopštenju, koje je potpisalo osam članova EP.

Potpisnici saopštenja smatraju da "regionalna perspektiva mora da bude združena sa individualnim postignućima svake države koja teži članstvu".

"Stoga, EU treba da pošalje jasnu i snažnu poruku regionu, koja odgovara očekivanjima država na Zapadnom Balkanu. Uvereni smo da preporuke Komisije za Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju i Kosovo opravdavaju dalje institucionalne korake. To znači: otpočinjanje pregovora o članstvu, odobravanje statusa kandidata ili početak viznog dijaloga", stoji u zajedničkom saopštenju.

U saopštenju se države članice EU pozivaju "da ne odbace preporuke koje je dala Komisija" i podseća da je EK u Strategiji proširenja za 2011-2012. preporučila da se potpiše Ugovor o pristupanju EU sa Hrvatskom, otpočnu progovori sa Crnom Gorom i Makedonijom, odobri status kandidata Srbiji i počne vizni dijalog sa Kosovom.

"Oni ne treba da žrtvuju budući prosperitet i stabilnost na Zapadnom Balkanu u ime kratkovidih nacionalnih interesa", dodaje se u saopštenju.

Zajedničko saopštenje su potpisali predsednici radne grupe Gunar Hokmark i Eduard Kukan, potpredsednik Viktor Boštinaru, potpredsednik i specijalni izvestilac za Srbiju Jelko Kacin i specijalni izvestioci za Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Crnu Goru - Ričard Hauit, Doris Pak, Hanes Svoboda i Čarls Tanok.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.