EU traži raskid ugovora CG i SAD

Izvor: B92, 11.Mar.2014, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU traži raskid ugovora CG i SAD

Podgorica -- Crna Gora mora da raskine ugovor sa SAD o neizručivanju američkih državljana Međunarodnom krivičnom sudu, jer to od traži EU, čijem članstvu teži Podgorica.

Raskid ugovora, koji su Crna Gora i SAD potpisale 2007. godine, uslov je za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 31 posvećenog spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici, piše podgorički Dan.

List navodi da raskid ugovora proizilazi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz analize usklađenosti crnogorskih zakona s pravom EU, a koja ukazuje da ugovor o neizručivanju američkih državljanja Medjunarodnom krivičnom sudu nije u skladu sa evropskim pravilima.

"Crna Gora je potpisnica bilateralnog, imunitetskog sporazuma sa SAD, koji izuzima određene američke državljane iz nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda. To nije u skladu sa zajedničkim stavom EU o integritetu Rimskog statuta ili s povezanim smernicama o bilateralnim sporazumima o imunitetu", piše u izveštaju Evropske komisije čije navode prenosi Dan.

Crna Gora je još 2007. godine, kada je potpisala kontroverzni sporazum sa SAD, kritikovana od strane EU.

U najnovijoj analizi usklađenosti pravila, navodi se da Crna Gora shvata poziciju EU u odnosu na bilateralne sporazume o imunitetu, te da je zrazila spremnost da se u potpunosti prilagodi, prenosi podgorički list.

Crna Gora se sporazumom obavezala na neizručivanje američkih državljana optuženih za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i tim činom je ušla u krug više od 100 država koje su sa SAD potpisale sporazum poznat kao "član 98".

Zvanična Podgorica je svoj potez tada obrazložila stavom da je "malo verovatno da će sporazum ikada biti primenjen".

SAD su 2000. godine potpisale Sporazum o osnivanju Međunarodnog krivičnog suda, ali su se kasnije povukle uz obrazloženje da su moguće politički motivisane optužnice.

Sporazum o neizručivanju američkih državljana Međunarodnom krivičnom sudu potpisale su i Albanija, Makedonija i BiH, dok su Slovenija i Hrvatske, sada članice EU, svojevremeno odbile da to učine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

EU traži od Podgorice raskid spornog ugovora sa SAD

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Mar.2014

Crna Gora će morati da raskine ugovor sa SAD o neizručivanju američkih državljana Međunarodnom krivičnom sudu, jer to od nje traži Evropska unija s kojom Podgorica pregovara o članstvu, prenose danas podgorički mediji. Raskid ugovora, koji su Crna Gora i SAD potpisale 2007. godine, uslov je...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.