EU traži primenu zakona, a ne obećanja

Izvor: RTS, 03.Jan.2013, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU traži primenu zakona, a ne obećanja

Pregovori o članstvu u EU podrazumevaju usklađivanje sistema i tu "nema mnogo šta da se pregovara", kaže Milan Pajević. Milica Delević smatra da je otvaranje pregovora trenutak kada reforme postaju ključni prioritet. Novi model pregovaranja u EU ne podrazumeva obećanje da će zakon biti donet već da je donet i da se primenjuje, rekla Tanja Miščević.

U pristupnim pregovorima sa EU, kada budu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << otvoreni, neće biti mesta za "svečana obećanja" već će biti važna kvalitetna primena zakona, rekli su zvaničnici i stručnjaci za evropske integracije u Srbiji.

Pregovori o članstvu u EU podrazumevaju usklađivanje pravnog i institucionalnog sistema i procedura sa onima u Uniji i tu "nema mnogo šta da se pregovara", rekao je direktor Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević za portal Euraktiv.

Pajević je podsetio da je u planu da se do februara usvoji nacionalni program usvajanja evropskih propisa koji će se odnositi na naredne četiri godine, kao i da su oblasti o kojima se pregovara svrstane u 35 poglavlja.

"Dosta vremena treba da se sve to (oblasti i poglavlja) nabroji, a naravno da će nam biti potrebno dosta vremena da se u svemu tome uskladimo sa evropskim normama i praksom. S jedne strane je možda lakše usvojiti neki zakon ili podzakonski akt, a nešto teže primeniti i trajno primenjivati na dobar načina, ali to je posao koji je pred nama", rekao je Pajević.

Predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije i bivša direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević ukazala je da kada se pregovori otvore, u središte dolazi celokupan proces donošenja zakona i njihova primena.

"Mislim da, kada se pregovori otvore, čitav zakonodavni proces ... zatim, kako se primenjuje usvojeni zakon, da li je u odgovarajućem roku praćen podzakonskim aktom, sve to postaje suština procesa evropskih integracija. Zato kažem da je otvaranje pregovora trenutak kada reforme postaju ključni prioritet", rekla je Milica Delević.

Savetnica ministra za spoljnu i unutrašnju trgovinu Tanja Miščević ocenila je da će manjkavost u primeni zakona puno uticati, "jer novi model pregovaranja u EU podrazumeva merila za otvaranje i zatvaranje poglavlja u pregovorima".

"Ta merila nisu: 'Svečano obećavamo da će zakon biti donet te i te godine', već: 'Zakon je donet i počeo je da se primenjuje'. To je moderna praksa pregovaranja. Mi smo sada u jednoj višoj fazi odnosa sa EU i samo postojanje zakona i harmonizacije više nije dovoljno za ocenu uspešnosti u tom procesu", ukazala je Miščevićeva.

Savetnica ministra ocenila je da pregovori, pošto bude odobreno njihovo otvaranje, mogu tehnički početi vrlo brzo pošto počinju analitičkim pregledom stanja, a ne "sedanjem za pregovarački sto".

"Ja pretpostavljam da će biti potrebno i Komisiji i administraciji u Srbiji neko vreme iza te odluke, ali ja ne pričam o mesecima, pričam o danima, možda nedeljama od momenta odluke o otvaranju pregovora do samog otvaranja", rekla je Miščevićeva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.