EU traži istragu u vezi s dešavanjima u Makedoniji

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Jan.2015, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU traži istragu u vezi s dešavanjima u Makedoniji

Evropska unija (EU) je zatražila večeras nezavisnu i transparentnu istragu u vezi sa optužbama vlasti Makedonije da je četvoro ljudi, među njima lider glavne opozicione stranke Zoran Zaev, pokušalo da ugrozi ustavni poredak zemlje.

Kako se navodi u saopštenju portparolke EU Maje Kocijančić, optužbe se odnose na špijunažu i pretnje nasiljem zvaničnicima vlade sa ciljem podrivanja ustavnog poretka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
"Ovo su veoma ozbiljne optužbe", napisala je Kocijančićeva i ukazala da osumnjičeni imaju "neotuđivo pravo na nezavisnu i transparentnu istragu uz puno poštovanje njihovih prava, u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima uključujući princip pretpostavke nevinosti".

Kocijančićeva je navela da je EU i dalje zabrinuta zbog pogoršanja političkog dijaloga u Makedoniji.

Političke stranke se moraju uzdržati od akcija koje bi sadašnju situaciju mogle da pogoršaju, dodaje se u saopštenju.

Makedonski državni tužilac je danas izjavio da je zbog pokušaja svrgavanja vlade policija podnela krivične prijave protiv četiri osobe, uključujući bivšeg šefa državne bezbednosti Zorana Veruševskog i njegove supruge.

Policija je navela da su osumnjičeni pokušali da prikupe podatke protiv vlade, kojima bi ucenili premijera Nikolu Gruevskog da raspusti vladu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.