EU traži bolju kontrolu trošenja

Izvor: Blic, 06.Okt.2011, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU traži bolju kontrolu trošenja

Brisel - Evropska komisija traži da joj se da mogućnost da zaustavi sredstva iz narednog više stotina milijardi evra vrednog finansijskog programa za siromašne regione ako se novac ne troši kako treba ili trošenje nije nadgledano.

Komisija je danas objavila da su u predlogu troškova u visini 336 milijardi evra za narednih sedam godina predviđene i finansijske nagrade za projekte koji su realizovani kako treba.

- Ukoliko članice ne reaguju, moraćemo mi, i zaustavićemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << plaćanje (kada se sredstva ne troše kako treba) - istakao je evropski komesar za regionalnu politiku Johanes Han.

Predlog o davanju veće moći Komisiji kada je reč o programu pomoći nerazvijenim regionima treba da odobre sve članice EU.

Takozvani kohezioni fondovi koriste se za smanjenje jaza između bogatih zemalja EU, poput Nemačke i Danske, i siromašnijih, uključujući Grčku i Rumuniju.

U prethodnom periodu često su izbijali skandali zbog neefikasnog trošenja novca iz programa ili lokalne korupcije. Danas se, u uslovima dužničke krize i pošto su Grčka, Irska i Portugalija dobile spasilačke pakete zajmova, sve više nameće potreba da se budno prati kako se troši evropska pomoć.

Komisija je saopštila i da je u poslednjih deset godina zahvaljujući programu za razvoj nerazvijenih regiona otvoreno milion radnih mesta. Takođe je pomognuto osnivanje najmanje 800.000 malih i srednjih preduzeća.

Han je rekao i da će u novom programu za period 2014-20. više pažnje biti posvećeno zajmovima nego bespovratnoj pomoći.

Povezane vesti: File: U novembru upitnik za Srbiju

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.