EU traži: I na pijaci na latinskom

Izvor: B92, 15.Feb.2015, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU traži: I na pijaci na latinskom

Na ribljima pijacama širom EU će uskoro uz lokalne nazive ribe, morati da bude ispisan i njihov naziv na latinskom, prenosi ruski "Sputnjik".

Finski ribari i trgovci ribom usprotivili su se novim propisima iz Brisela, o čemu je izvestila i nacionalna televizija YLE.

"Svakog jutra ću morati još pola sata da ispisujem nove oznake", rekla je Sara Hakinen za YLE.

Kako su rekli u nadležnim finskim inspekcijama, oni koji se ogluše o propise u "probnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << periodu" neće biti kažnjavani, ali će im biti izricane opomene.

Novi propisi EU predviđaju da "i komercijalni i naučni nazivi moraju da budu vidljivi", kao i da "imena moraju da se poklapaju sa listom koju izdaje svaka država članica EU".

Ipak, trgovci kažu da je ovaj propis još jedan u nizu nepotrebnih, jer se na lokalnim pijacama imena riba već ispisuju na više jezika zbog turista.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.