EU tokom migrantske krize pomogla Srbiji sa 50 miliona evra

Izvor: N1 televizija, 04.Apr.2017, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU tokom migrantske krize pomogla Srbiji sa 50 miliona evra

Srbija je dobro odgovorila na izbegličku krizu, a Evropska unija je do sada za Srbiju opredelila 50 miliona evra za pomoć u suočavanju sa krizom, izjavio je u Preševu šef jedinice za odgovor u kriznim situacijama EU (EHO) Juha Auvinen.

On je tokom obilaska Prihvatnog centra za izbeglice u Preševu, rekao da je pomoć dodeljena kroz razne programe od početka krize 2015. godine i da će se po potrebi >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << nastaviti i u narednom periodu.

Auvinen je rekao da će sredstva ubuduće biti namenjena za rekonstrukciju i opremanje smeštajnih kapaciteta u prihvatnim centrima, ali i za obezbeđivanje hrane, pravne pomoći i obrazovanja za decu izbeglice koja duže vreme borave u Srbiji.

"Da bi Prihvatni centar za izbeglice u Preševu izgledao kako izgleda danas radili su naporno i Vlada Srbije i EU i humanitarne organizacije. Pomogli smo renoviranje Prihvatnog centra za izbeglice, ali ono što je veoma potrebno je i obrazovanje", rekao je Auvinen i dodao da je od početka izbegličke krize EU samo preko programa EHO opredelila 20 miliona evra.

Šef predstavništva UNHCR u Srbiji Hans Fridrih Šoder rekao je u Preševu da spekulacije o povećanju broja izbeglica sa Bliskog istoka koje mogu doći u Srbiju nisu tačne i da se u skorijoj budućnosti ne predviđa da će se broj izbeglica povećavati.

On je rekao da ukoliko dođe do iznenadnog povećanja broja izbeglica koje bi došle u Srbiju postoji i plan za vanredne situacije.

Šoder je rekao da je Srbija jedina zemlja koja je registrovala svaku osobu koja je u nju ušla kao izbeglica od 2015. godine, kada je počela izbeglička kriza, kao i da je do proleća 2016. godine - do zatvaranja balkanske izbegličke rute, u Prihvatnom centru u Preševu registrovano oko milion izbeglica.

Savetnik u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku Milenko Nikić rekao je prilikom obilaska Prihvatnog centra u Preševu da je u tom centru trenutno smešteno 800 izbeglica, kao i da je u obližnjem Prihvatnom centru za izbeglice u Bujanovcu smešteno još 213 ljudi, ali da oba centra imaju kapacitet za prihvat većeg broja ljudi.

"Od početka izbegličke krize postali smo partneri sa EU i Vlada Srbije je tada donela principe kojih se i sada drži, a to je da se na human način odnosi prema izbeglicama, shodno našim mogućnostima", kazao je Nikić.

Prihvatni centar u Preševu otvoren je u julu 2015. godine kao prvi prihvatni centar za izbeglice sa Bliskog istoka u Srbiji, a izbeglice su smeštene u renoviranim prostorijama bivše fabrike duvana u Preševu.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.