EU sufinansira 60 prekograničnih projekata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2012, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU sufinansira 60 prekograničnih projekata

SUBOTICA -

Evropska unija sufinansiraće kroz IPA predpristupni prekogranični program saradnje Mađarska - Srbija oko 60 izabranih projekata, u ukupnoj vrednosti od oko 15,5 miliona evra, izjavio je Tanjugu Relja Burzan, šef informativne kancelarije za IPA program prekogranične saradnje Mađarska - Srbija u Subotici.

Prema njegovim rečima, konkurs za prikupljanje ponude za finansiranje projekata >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u trećem raspisu prekogranične saradnje Mađarska - Srbija završen je još u maju ove godine, a od tada do početka novembra trajala je evaluacija prijavljenih 262 projekata.

Od tog broja odabrano je 60 projekata neprofitnih institucija iz Vojvodine i njihovih partnerskih organizacija iz mađarskih Županija Čongrad i Bač-Kiškun, čije je ugovaranje u toku.

"Ukupna vrednost odabranih projekata je oko 15,5 miliona evra, s tim da će se u slučaju da se oslobode još neka sredstva biti finansirani projekti koji se nalaze na rezervnoj listi. Svih ovih godina isti su prioriteti finansiranja projekata - infrastruktura i ekologija, ekonomija, edukacija i kultura", rekao je Burzan.

On je, objašnjavajući pravila, rekao da Evropska unija refundira 85 odsto prijavljenog budžeta projekta nakon njegove realizacije, odnosno nakon što se po predviđenom programu potroše sredstva.

Što se Subotice tiče, 12 projekata organizacija iz Subotice i njihovih partnera iz Mađarske Evropska unija će sufinansirati sa dva miliona evra.

Sama subotička lokalna samouprava sprovešće dva prekogranična projekta u vrednosti donacije od oko milion evra, dok će ostalih deset projekata biti finansirani takođe sa oko milion evra.

Granični prelaz i obnova objekata secesije

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić rekao je Tanjugu da se jedan projekat lokalne samouprave tiče realizacije graničnog prelaza između Bajmoka i Bačalmaša, čija je ukupna vrednost 1,7 miliona evra, od kojih će Subotica dobiti nešto više od polovine sredstava.

Drugi projekat se odnosi na obnovu objeketa secesije, gde će sa 170.000 evra biti finansirana rekonstrukcijs severo-istočne fasade Sinagoge.

"Činjenica da je Subotica regionalni centar severne Vojvodine daje mogućnost različitih oblika prekogranične saradnje što mi svih ovih godina itekako koristimo. U saradnji sa partnerima iz Mađarske i Hrvatske strateški smo se pozicionirali sa ciljem da što više iskoristimo benefite koje pružaju fondovi koji su nam na raspolaganju", ocenio je Dulić.

On je dodao da je Subotica "apsolutni lider" sa više od 30 odsto od ukupno odobrenih projekata vrednih više stotina miliona dinara, da administrativni kapaciteti i dosadašnje iskustvo garantuju da će taj grad, kako bude napredovao evropski put Srbije, moći da koristi i ostale predpristupne fondove.

Kancelarija za evropske integracije je među 15 najuspešnijih projekata u okviru prvog i drugog poziva IPA saradnje Mađarska - Srbija odabrala je četiri projekta iz Subotice - Grada Subotica, Opšte bolnice, Zoološkog vrta Palić i Otvorenog univerziteta.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.