EU sprema plan za snabdevanje energijom

Izvor: Akter, 16.Apr.2015, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU sprema plan za snabdevanje energijom

Evropska unija (EU) priprema plan kao bi obezbedila snabdevanje energije u svim okolnostima, izjavio je danas u Rigi komesar za klimu i energetiku Migel Arias Kanete

"Ramatramo sve moguće rizike i scenarije. Ne samo o u vezi s Rusijom", rekao je Kanete na neformalnom ministarskom sastanku.

EU koja kupuje velike količine prirodnog gasa od Rusije, mogla bi da ima problema u snabdevanju zbog tenzija >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << između Rusije i Ukrajine, kroz koju prolazi dobar deo gasa namenjen zapadu Evrope.

"Sa solidarnošću svih 28 država EU, možemo da prevaziđemo bilo kakvu moguću krizu. Nijedna zemlja članica ne bi trebalo da zavisi samo od jednog nabavljača", rekao je Kanete i dodao da Brisel ne misli samo na Rusiju.

Po njegovim rečima, Rusija će i dalje biti glavni snabdevač EU prirodnim gasom, ugljem, naftom i uranijumom, ali u skladu s tržišnim uslovima.

EU je februara saopštila da planira jedinstveno tržiste energije širom starog kontinenta kako bi smanjila zavisnost od Rusije i troškove za uvoz koji godišnje iznosi oko 400 milijardi evra.

Energetski sektor je izuzet iz sankcija koje je Zapad uveo Rusiji zbog njene uloge u ukrajinskoj krizi.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU sprema plan za snabdevanje energijom

Izvor: Blic, 17.Apr.2015, 00:52

Evropska unija (EU) priprema plan kao bi obezbedila snabdevanje energije u svim okolnostima, izjavio je juče u Rigi komesar za klimu i energetiku Migel Arias Kanete..."Razmatramo sve moguće rizike i scenarije. Ne samo o u vezi s Rusijom", rekao je Kanete na neformalnom ministarskom sastanku. EU koja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.