EU sa Kosovom po modelu Tajvana

Izvor: B92, 30.Apr.2015, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU sa Kosovom po modelu Tajvana

Evropska komisija usvojila je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom i prosledila ga Savetu ministara zemalja članica.

Ipak to još ne znači da će Kosovo uskoro postati kandidat za proširenje, rečeno je Tanjugu u Briselu.

U dokumentu koji je EK postavila na svoju internet stranicu se naglašava da se ovim sporazumom ne prejudicira status Kosova i da je sada na Ministarskom savetu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU i Evropskom parlamentu da ga odobre.

Očekuje se da ministri zemalja članica EP tokom sledećeg meseca raspravljaju o SSP, a da se ceremonija potpisivanja obavi u junu.

S obzirom da pet članica EU ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, procedura usvajanja SSP je unekoliko različita od one koja važi za zemlje kandidate za članstvo, tako je primenjen model sporazuma koji EU ima sa entitetima koji nisu univerzalno priznati, kao što je Tajvan.

Ovo u praksi znači da SSP sa Kosovom, nakon što ga Evropski savet i EP odobre, neće potpisati zemlje članice EU, kao što je to bio slučaj sa Srbijom i ostalim kandidatima za članstvo, već će to učiniti visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Takođe, za razliku od uobičajenog modela, SSP sa Kosovom, koji bi trebalo da počne da se primenjuje od sledeće godine, ne znači da je Kosovu otvoren put za pregovore o sticanju statusa kandidata za članstvo u Uniji.

“Kosovo, kao i ostatak Zapadnog Balkana, ima jasnu evropsku perpektivu, ali za sada nema legalnog načina da ono zvanično postane kandidat“, rekao je za Tanjug funkcioner EU koji je želeo da ostane anoniman.

Evropski putevi Srbije i Kosova odvijaju paralelno i zavise od individualnog napretka u dostizanju evropskih kriterijuma i normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a kada EK objavljuje redovni godišnji izveštaj o napretku, Kosovo tretira sa zvezdicom, bez prejudiciranja statusa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.