EU protiv referenduma u Republici Srpskoj

Izvor: Vostok.rs, 17.Jul.2015, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU protiv referenduma u Republici Srpskoj

17.07.2015. -

Evropska unija smatra da bi održavanje referenduma u Republici Srpskoj o državnom pravosuđu i odlukama visokih predstavnika dovelo u pitanje koheziju, suverenitet i integritet BiH, na koje su se u februaru 2015. godine obavezali čelnici svih političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Kako je objavljeno na sajtu Delegacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << EU u BiH, portparol visoke predstavnice EU Federike Mogerini i komesara za proširenje Johanesa Hana saopštio je „da se održavanjem referenduma takođe rizikuje podrivanje snažnijeg procesa evropskih integracija, što su svi politički lideri isticali kao svoje opredeljenje“.

„Inicijativa za održavanje referenduma odvlači pažnju od stvarnih socio-ekonomskih problema sa kojima se građani ove zemlje svakodnevno suočavaju. Fokus bi sada trebalo da bude na finaliziranju i sprovođenju reformi koje imaju za cilj stabilizaciju privrede i otvaranje novih radnih mesta, posebno za mlade ljude, unapređenje vladavine prava i borbu protiv korupcije. Predlog za održavanje referenduma izaziva nepotrebno sukobljavanje“, ističe portparol.

On dodaje i da su nedostaci domaćeg pravosuđa, posebno sistemske prirode, rešavani i treba da nastave da se rešavaju, a neki su i rešeni, u okviru strukturiranog dijaloga o pravosuđu.

 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.