EU produžila život elektranama na ugalj za još 14 godina

Izvor: Blic, 21.Jun.2010, 00:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU produžila život elektranama na ugalj za još 14 godina

Operateri elektrana na ugalj mogu da izbegnu obavezu da smanje emisiju štetnih gasova koji uzrokuju kisele kiše ako obećaju da će potpuno ugasiti ta postrojenja do 2024. godine, dogovorile su se juče članice Evropske unije.

Elektrane na ugalj koje budu nastavile da rade i posle 2024. moraju da počnu da smanjuju emisiju gasova, poput sumpornih i azot-oksida, koji štete ljudskom zdravlju i kvalitetu tla i vode, preneo je Rojters.

Propisi se ne odnose direktno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na emisiju ugljen-dioksida, koji se smatra glavnim krivcem za globalno zagrevanje, ali će imati indirektan uticaj na emisiju tog gasa, jer će dozvoliti velikim emiterima nastavak rada.

U skladu sa propisima o "ograničenju životnog veka" pojedinih elektrana, one moraju da budu ugašene do kraja 2023. ili po isteku 17.500 sati rada, zavisno šta prvo nastupi.

Evropski parlament mora narednih nedelja da potvrdi taj plan kako bi on postao zakon, ali izvori iz EU, na koje se poziva agencija, tvrde da je to skoro izvesno.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.