EU pooštrava kontrolu putnika na granicama

Izvor: RTS, 05.Apr.2017, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU pooštrava kontrolu putnika na granicama

Od petka, 7. aprila, na granicama EU primenjuju se nova šengenska pravila kontrole putnika, zbog zaštite EU od terorizma. Sem građana trećih zemalja, i građani EU biće detaljno proveravani na granici, što će izazvati dodatna čekanja i gužve.
Mađarska je upozorila svoje građane na nove mere, javlja dopisnik RTS-a. 

U dosadašnjoj praksi, naime, bilo je dovoljno da službenici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << granične policije obave osnovnu kontrolu putnika jednostavnom proverom putnih dokumenata građana EU.
Ipak, sada će se dokumenta proveravati u Šengenskom sistemu informacija (SIS), Interpolovoj bazi podataka ukradenih i izgubljenih putnih dokumenata, te državnoj bazi podataka za ukradene, zloupotrebljene, izgubljene i oštećene putne dokumente.
Službenici granične policije Slovenije će, na primer, detaljno proveravati putne dokumente svih osoba pomoću specijalnih čitača, dokument po dokument, na svakom graničnom prelazu.
Ta uredba o sistemskim proverama ne predviđa bilo kakve izuzetke.
Da bi se izbegle eventualne neprijatnosti, svim putnicima se savetuju da provere status svojih dokumenata, posebno ukoliko su u poslednje dve godine oni bili otuđeni, izgubljeni ili oštećeni, prenose mediji.
Ovo je potrebno da bi se uverili da su podaci o dokumentima tačno uneseni u državnim i ostalim bazama podataka.
Treba da provere i da li su njihova putna dokumenta (lične karte, pasoši) važeća, kao i da provere informacije o stanju na graničnim prelazima pre polaska na putovanje, zatim da izaberu granične prelaze sa manjom frekvencijom saobraćaja ili da kreću na putovanje u delovima dana i sedmice kada su gužve uobičajeno manje.
Putnicima se savetuje da izbegavaju putovanja tokom vikenda, osim ukoliko je rezervisan takav aranžman koji počinje i završava se u danima vikenda, te da budu strpljivi i slede uputstva policijskih službenika na graničnim prelazima i unutar zemlje.
Te sistematske provere su uvedene radi sprečavanja bilo kakvih pretnji po unutrašnju sigurnost i javni red država članica Evropske unije.
Podseća se i da je u EU zabranjeno unositi meso, pa ni u sendvičima, i mlečne proizvode, dok su vođe, povrće, slatkiši, hrana za bebe i kućne ljubimce dopušteni, ali u ograničenim količinama.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Od petka rigozornije kontrole na granicama EU, očekuju se gužve i čekanja

Izvor: Radio 021, 05.Apr.2017

Evropska unija će od petka, 7. aprila na granicama početi da primenjuje nova šengenska pravila kontrole putnika...Nova pravila, koja podrazumevaju rigorozniju kontrolu, primenjivaće se zbog zaštite EU od terorizma...Osim građana trećih zemalja i građani EU biće detaljno proveravani na granici,...

Nastavak na Radio 021...

Nova šengenska pravila: EU uvodi STROGU kontrolu

Izvor: Mondo, 05.Apr.2017

Od petka, 7. aprila, na granicama EU primenjuju se nova šengenska pravila kontrole putnika, zbog zaštite od terorizma.Sem građana trećih zemalja, i građani EU biće detaljno proveravani na granici, što će izazvati dodatna čekanja i gužve...Mađarska je upozorila svoje građane na nove mere,...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.