EU ponovo plaća američke sankcije prema Rusiji? (Iz našeg ugla)

Izvor: BKTV News, 19.Jun.2017, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU ponovo "plaća" američke sankcije prema Rusiji? (Iz našeg ugla)

Odluka američkog Senata o novim sankcijama Rusiji ozbiljno je naljutila evropske saveznike - pre svega najmoćnije zemlje Evropske Unije, a posebno Nemačku.

Među najjačim članicama EU stvara se uverenje da su nove američke sankcije protiv Rusije, izmedju ostalog usmerene protiv izgradnje novog gasovoda „Severni tok 2“, na kojem posebno insistira Nemačka, a koji bi trebalo da obezbedi stabilno snabdevanje >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << ruskim gasom kada 2019. godine Rusija, prema najavama, zatvori trasu gasovoda preko Ukrajine.

Sa druge strane, ovakvo urušavanje projekta gasovoda "Severni tok 2" otvara prostor za isporuke američkog gasa iz uljnih škriljaca za Evropu. Nove sankcije prema Rusiji direktno udaraju na ekonomske interese najjačih evropskih zemalja, ali i velikih naftnih kompanija koje su uključene u projekat „Severni tok 2“, kao što su „Šel“, OMV, Vinteršal i drugi.

Ovakav razvoj situacije se ni malo ne dopada pojedinim moćnim članicama EU, koje moraju da obezbede veliki priliv ruskog gasa, u situaciji da se zatvori gasovod preko Ukrajine, a kada alternativni gasovodi iz Azerbejdžana, Kipra ili drugih pravaca nisu realno ostvarivi.

Očigledno je da SAD na ovaj način pokušavaju da EU i Evropu energetski odvoje od Rusije, i da je, što je više moguće vežu za sebe i svoje isporuke gasa iz uljnih škriljaca, a sa druge strane, pokušavaju da primoraju Rusiju da ostavi otvorenim gasovod preko Ukrajine. Jer, zatvaranje tog pravca bi nanelo ogromnu ekonomsku štetu Ukrajini, koja za sada ubira značajne prihode od tranzitnih taksi za ruski gas, koje se mere milijardama evra godišnje.

Evropski mediji ističu i da na ovaj način zvanični Vašington pokušava da zaustavi jačanje ekonomskog partnerstva Nemačke i Rusije. Sa druge strane, eventualno zaustavljanje projekat „Severni tok 2“ teško da bi primoralo Rusiju da nastavi isporuke gasa preko Ukrajine, jer je ona već počela da gradi alternativni gasovod u saradnji sa Turskom – tzv. „Turski tok“, koji takodje zaobilazi Ukrajinu i koji može da dovede gas preko Turske do granice sa Grčkom, a u centralnu Evropu bi mogao da ga dovede ponovo preko Balkana, rutom takodje zaustavljenog „Južnog toka“.

Ruski gas je definitivno najsigurniji i najstabilniji ,,energetski izvor“ za Evropu, i zato su najnovije američke sankcije prema Rusiji, mnogo veći problem za EU nego za samu Moskvu. I zato su nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron odlučno osudili najnoviji potez američkog Senata, koji definitivno dodatno urušava partnerstvo EU i SAD-a, koje je ionako na ,,klimavim nogama“ od dolaska Donalda Trampa u Belu Kuću. Istini za volju, za najnovije zaoštravanje Tramp nije kriv, već interesne i političke grupe u američkog Senatu.

Ova odluka američkog Senata dodatno potpiruje i sukobe unutar EU, jer su pojedine zemlje, posebno Poljska i baltičke zemlje protiv izgradnje "Severnog toka 2", jer smatraju da se na taj način jača uticaj Rusije na prostoru EU. Sa druge strane, Nemačka kao vodeća članica Unije zdušno zagovara izgradnju novog gasovoda iz Rusije, vodeći računa o svojoj energetskoj stabilnosti.

Inače, za gasovod „Severni tok 2“ ne važe pravila unutrašnjeg tržišta EU i tzv. „trećeg energetskog paketa“, pošto gasovod neće prolaziti preko kopna EU. Zbog toga je Evropska komisija zatražila da se sa Rusijom postigne sporazum o principima rada gasovoda – transparentnost funkcionisanja, pitanje tarifa za transport gasa, mogućnost ,,trećih strana“ da isporučuju gas ovim gasovodom, kao i podela delatnosti – prodaje i transporta gasa.

Sa druge strane, nemačka kancelarka Angela Merkel smatra da nije potreban specijalni mandat Evropske unije za pregovore o projektu „Severni tok 2“, ali da „pravna pitanja treba da budu razjašnjena“. Evropski analitičari se uglavnom slažu da najnovije američke sankcije prema Rusiji imaju za cilj da spreče izgradnju gasovoda „Severni tok 2“ i dalje energetsko povezivanje EU (a posebno Nemačke) i Rusije, i otvaranje prostora za snabdevanje potrošača u EU sa američkim gasom iz uljnih škriljaca.

Takodje je vidljivo da SAD pokušava da natera Rusiju da nastavi isporuke gasa preko Ukrajine i posle 2019. godine, kako bi sprečila ogroman ekonomski gubitak za Kijev od blizu 2 milijarde evra godišnje od transportnih taksi za ruski gas. Jer od tog novca Ukrajina plaća svoje dugove prema zapadnim kreditorima.

Medjutim, prve reakcije govore da Nemačka neće tek tako odustati od projekta „Severni tok 2“ (čak i po cenu oštre konfrontacije sa SAD-om) – jer je taj gasovod garancija energetske bezbednosti Nemačke u budućnosti, posebno ako Rusija ispuni svoje obećanje i zatvori gasovod preko Ukrajine.

Očigledno je da „energetski rat“ postaje sastavni deo novog „Hladnog rata“ izmedju SAD-a i Rusije. Ovoga puta ,,preko ledja“ EU. A mi smo videli kako taj „energetski rat“ izgleda u slučaju gasovoda „Južni tok“.

SAD i Rusija - "nešto kao hladni rat"

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.