EU pomaže sa 200 miliona evra

Izvor: B92, 05.Jul.2010, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU pomaže sa 200 miliona evra

Brisel -- Potpredsednik Vlade Božidar Đelić potpisao je Briselu s komesarom EU Olijem Renom Sporazum o makrofinansijskoj pomoći Srbiji u vrednosti 200 miliona evra.

Upravo potpisani sporazum "predstavlja konkretan dokaz političke i ekonomske podrške koju EU pruža našoj zemlji", rekao je Đelić.

Potpredsednik Vlade je objasnio da je Srbija zahvaljujući ovom sporazumu dobila iste uslove na tržištu kapitala kao i EU, što znači rok otplate od osam godina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << s kamatom od jedan odsto godišnje.

"EU pozajmljuje novac na tržištu kapitala i dostavlja ga Srbiji pod istim uslovima pod kojim ga je i dobila", rekao je Đelić.

On je precizirao da se radi o dve tranše od po stotinu miliona evra od kojih će prva biti dostupna Srbiji čim bude usvojen zakon o finansijskoj odgovornosti, što bi se moglo desit već krajem meseca, a najkasnije u septembru.

Druga tranša usledila bi, prema njegovim rečima, tri do četiri meseca kasnije.

Đelić je ukazao na još jednu prednost ovog aranžmana sa EU, a to je da država dobijena sredstva može potrošiti onako kako proceni, odnosno kako poslanici u Skupštini ocene da treba.

Ren: EU predana razvoju Srbije

Komesar za evropska i monetarna pitanja Oli Ren ocenio je, posle potpisivanja sporazuma o makrofinansijskoj pomoći Srbiji od 200 miliona evra sa potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem, da je ovo važan sporazum za evropski put Srbije, sa političkog i ekonomskog stanovišta.

"Ovaj sporazum pokazuje predanost Evropske unije (EU) ekonomskom razvoju Srbije i reformama koje su neophodne za približavanje Uniji i otvaranju pregovora o članstvu", ocenio je Ren.

Ovo je važan sporazum za evropski put Srbije i sa političkog i sa ekonomskog stanovišta, rekao je Ren i naveo da će on pomoći ekonomiji Srbije da se oporavi, što je važno za obične građane.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.