EU pokreće pomorsku misiju; Start: 19. februar

Izvor: B92, 01.Feb.2024, 00:42

EU pokreće pomorsku misiju; Start: 19. februar

Očekuje se da će pomorska misija Evropske unije za zaštitu komercijalnih brodova u Crvenom moru od raketnih napada Huta biti pokrenuta 19. februara.

"Pomorska bezbednost u Crvenom moru je značajno pogoršana poslednjih godina i mi postižemo veliki napredak u radu nove pomorske operacije koja će delovati u čisto odbrambenom režimu radi zaštite trgovačkih brodova."

"Naš cilj je da uspostavimo i pokrenemo ovu misiju, Aspides , do 19. februara, nadamo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se i siguran sam da hožemo", potvrdio je Žozep Borelj posle neformalnog sastanka ministara odbrane u Briselu.

Ministri inostranih poslova iz celog bloka trebalo bi da se sastanu u belgijskoj prestonici tog datuma i zapečate plan svojim odobrenjem.

Huti su izveli raketne i bespilotne napade na komercijalne brodove u Crvenom moru od početka izraelske ofanzive na pojas Gaze, više puta naglašavajući da su izraelski brodovi meta.

Crveno more je ključna trgovačka ruta kroz koju se procenjuje da prolazi 12 odsto globalne trgovine, uključujući 30 odsto svetskog kontejnerskog saobraćaja.

Napadi su primorali neke velike brodarske kompanije da izbegnu ovo područje u korist dužih i stoga skupljih ruta, što je dovelo do kašnjenja isporuke i već je primoralo neke fabrike u Evropi da privremeno zaustave proizvodnju.

To je, zauzvrat, podstaklo bojazan da bi inflacija, koja je poslednjih meseci u opadanju u zapadnim ekonomijama, mogla ponovo da počne da raste i ostavi trajniji uticaj na ekonomiju.

Do sada je samo pet država članica javno najavilo da će učestvovati u misiji: Belgija, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija.

Detalji koji tek treba da budu razjašnjeni pre 19. februara uključuju koje će vojno osoblje i sposobnosti biti raspoređeni u misiji, koja će je zemlja voditi i gde će biti sedište.

U slučaju Belgije i Nemačke, odluku o pridruživanju misiji moraće da ratifikuju poslanici, ali su zvaničnici obe zemlje izgledali uvereni da bi se to moglo brzo dogoditi.

Misija EU biće striktno ograničena na zaštitu brodova i presretanje nadolazećih projektila, za razliku od SAD i Velike Britanije koje su zajedno bombardovale više ciljeva Huti u dva odvojena navrata u okviru operacije Prosperiti Guardian.

Borelj je naglasio da će sposobnosti uključene u Aspides biti "proporcionalne pretnji sa kojom se suočavamo" i da "nećemo izvoditi nikakve operacije na kopnu, samo na moru".

"Naravno, koordiniraćemo se sa drugim misijama", dodao je on, misleći na operaciju koju predvode SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.