EU otpušta pet odsto zaposlenih

Izvor: B92, 23.Jun.2011, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU otpušta pet odsto zaposlenih

Brisel -- Evropska komisija će u skladu sa merama štednje preduzetim u državama članicama Evropske unije, predložiti smanjenje broja zaposlenih u evropskim institucijama.

Predloženo je smanjenje za pet odsto, ali to, možda, nacionalnim vladama neće biti dovoljno.

Jedan visoki evropski zvaničnik rekao je da će Komisija predložiti smanjenje 29. ili 30. juna u okviru svog plana za idući sedmogodišnji budžet za period od 2014. do 2020.

Visoki >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evropski zvaničnik rekao je da, s obzirom na to da oko 50.000 evropskih funkcionera radi za svih 27 država članica, a da u državama radi oko 50 miliona državnih službenika, ovakva mera će pre biti akt solidarnosti, nego stvarna ušteda. Ove godine EU je na svoje zaposlene potrošila ukupno 2,27 milijardi evra, a u narednoj godini planirani su troškovi u iznosu od 2,31 milijarde evra.

"Komisija ima za cilj da administrativni budžet uopšte ne povećava. Sa sadašnjim rastom plata vezanim za napredovanje u službi, to znači smanjenje broja ljudi. Ukoliko bi Komisija predložila smanjenje plata, suočili bi se sa štrajkom sindikata", kaže jedan zvaničnik EU.

On dodaje da se "govori o smanjenju od pet odsto. Ali, možete da pretpostavite da će države članice tražiti 10 odsto ili više. Ukoliko bi išli na 10 odsto, to bi nanelo štetu funkcionisanju osnovnih institucija i pre bi krenuli ka gašenju perifernih institucija".

Liberalna poslanička grupa u evropskom parlamentu u januaru je Komitet regiona i Evropski ekonomski i socijalni komitet nazvala "viškom".

Portparol Komisije za administrativna pitanja Antonio Gravili odbio je da komentariše ove navode, rekavši da će "sve što se tiče višegodišnjeg finansijskog okvira biti razmatrano na sastanku Komisije iduće nedelje" i dodao da do tada "sve predstavlja čiste špekulacije".

Jedan izvor iz Evropskog parlamenta rekao je da su određena odeljenja već obaveštena o predstojećim merama. "Ukoliko su mudri, gubitak posla pogodiće one koji su već blizu penzije ili na dugom bolovanju i mogli bi biti bezbolno penzionisani", naveo je on i dodao da je "tako nešto već urađeno pred proširenje iz 2004. kako bi se izbegla eksplozija u broju zaposlenih".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.