EU o digitalnim servisima

Izvor: B92, 01.Mar.2011, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU o digitalnim servisima

Evropska Unija bi mogla da načini veliki iskorak u pogledu zaštite potrošača u domenu digitalnih kupovina.

Naime, EU planira da u narednu iteraciju direktive o pravima potrošača (Consumer Rights Directive) uključi i digitalne sadržaje i servise, čime bi efektivno ovim aktom bila jasno definisana i precizirana prava online potrošača.

Naravno, ova odluka nije svuda dočekana sa odobravanjem. Business Software Alliance (BSA) saopštava da bi takav >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potez mogao da ima loš efekat na ovu oblast. Organizacija zastupa gigante kao što su Microsoft, SAP, IBM, Dell i HP, i istupa protiv ovog pravnog akta, koji bi revidirao evropska potrošačka prava na nacionalnom i nadnacionalnom nivou. Do skora se ovaj tekst upravo nalazio na udaru potrošača i njihovih udruženja, zbog toga što nije uključivao online korisnike i kupce digitalnih sadržaja, kao što su muzika, video, knjige i softver.

Sa druge strane, BSA smatra da Consumer Rights Directive jednostavno nije dobra alatka za unapređivanje zaštite prava potrošača koji koriste digitalne proizvode. Korisnici bi mogli, prema njihovim navodima, da završe tako što bi na njih bio prebačen veliki deo tereta kada se radi o menadžmentu sadržaja i staranja o njemu.

Primera radi, kupci više ne bi imali pravo da od kompanija traže da reše probleme koji bi nastali, recimo, greškom u preuzimanju fajlova sa interneta, nego bi to morali sami da reše u komunikaciji sa internet provajderom. Barem prema tvrdnjama BSA. Takođe, oni tvrde da bi prodavci mogli da prestanu sa nuđenjem apdejtova i zakrpa, jer bi mogli biti "okrivljeni" samo za nedostatke u trenutku kupovine, i ni za šta drugo.

Preliminarni nacrt sporazuma je predstavljen prošlog meseca, a Evropska Komisija ga je dostavila državama članicama. Parlament će morati da odobri tekst propisa pre nego što on bude implementiran u razne zakone.

BSA nije jedina organizacija koja je izrazila bojazni od ovog akta. DigitalEurope i European Digital Media Association su takođe izrazili zabrinutost, jer bi ovakav akt drastično uticao na promenu kulture nabavke digitalnih proizvoda i korišćenja servisa, i uputili su pismo poslanicima Evropskog Parlamenta da odbiju ovakav nacrt pravilnika. Za sada je tekst odobren samo od strane specializovanih komiteta.

Trenutno je propis na "14-dnevnom periodu hlađenja", tokom koga se može povući. Tekst bi trebao da se nađe pred parlamentom tokom marta, a očekuje se da će glasanje uslediti 24. marta. Naravno, pod uslovom da političke i biznis grupe do tada ne izdejstvuju njegovo povlačenje.

Izvor: Benchmark

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.