EU nije tražila da priznamo Kosovo

Izvor: RTV Pink, 07.Dec.2014, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU nije tražila da priznamo Kosovo

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da Evropska unija nije zvanično tražila od Srbije da prizna Kosovo. Radi se na tome da premijeri Srbije, Mađarske i Kine potpišu sporazum o revitalizaciji pruge Beograd–Budimpešta, kaže Dačić.



Prvi potpredsednik Vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV Pink << Ivica Dačić kaže da Srbija nije promenila svoj stav prema nepriznavanju Kosova, niti je EU zvanično to tražil."EU to može da traži kad oko toga bude postojala saglasnost, ali je EU nema, jer pet država članica nije priznalo Kosovo", dodaje Dačić. Kaže da u zvaničnim papirima EU nije zapisano da Srbija ima obavezu da prizna Kosovo i dodao da o tome nije bilo ni reči. "To neko može da kaže u razgovorima koji nisu formalnog karaktera, ali u zvaničnim razgovorima takvog zahteva nije bilo", poručuje šef srpske diplomatije. Kako kaže, ono što stoji u papirima Brisela jeste da Srbija ima obavezu da ostvari napredak u dijalogu, a dodaje i da je taj dijalog statusno neutralan. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da zna da će EU tražiti od Srbije da prizna Kosovo i da oko toga mora da se što pre postigne nacionalni konsenzus. Radi se na sporazumu o pruzi Beograd–Budimpešta Šef srpske diplomatije izjavio je da se "radi na tome" da premijeri Srbije, Mađarske i Kine potpišu sporazum o revitalizaciji pruge Beograd–Budimpešta tokom predstojećeg samita Kine i lidera 16 država centralne i istočne Evrope u Beogradu. Dačić je dodao "da se očekuje" da premijeri Srbije i Kine, Aleksandar Vučić i Li Kećang, i zvanično otvore most Zemun–Borča tokom skupa koji je nazvao "jednim od najznačajnijih multilateralnih događaja u poslednjih nekoliko decenija". "Nadam se da će premijer Vučić sa kineskim i mađarskim premijerom potpisati sporazum o modernizaciji pruge Beograd–Budimpešta. Radi se na tome", rekao je Dačić na redovnoj konferenciji za novinare. Prema njegovim rečima, nije reč samo o rekonstrukciji pomenute pruge, već praktično i o izgradnji nove. "Mi ćemo koristiti i ova sredstava (za modernizaciju pruge) zato što su ona povoljna jer je reč o najjeftinijim sredstvima zbog niskih kamata i dobrih uslova", objasnio je Dačić. Ministar Dačić je ocenio da je "prednost Srbije to što već ima pripremljen projekat budući da Kina želi da investira 10 milijardi evra u region jugoistočne Evrope". "Zadovoljni smo razvojem naših odnosa i imamo Sporazum o strateškom partnerstvu", rekao je on napominjući da je to veliki uspeh s obzirom na to da, kada se uporede njihova veličina i ekonomska snaga, dve zemlje teško da mogu da budu strateški partneri". Dačić je podsetio i na zainteresovanost kineske strane za više projekata u Srbiji, poput revitalizacije Termoelektrane "Kostolac" i revitalizacije dela Ibarske magistrale. Govoreći o dolasku premijera Lija, Dačić je rekao da je reč o istorijskoj poseti jer je prošlo 30-ak godina od posete kineskog premijera Beogradu. On je ocenio da samit predsednika kineske vlade i 16 premijera centralne i južne Evrope u Beogradu ima "veliki značaj ne samo za naš region već i za celu Evropu".

Nastavak na RTV Pink...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV Pink. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV Pink. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.