Izvor: RTV 5, 13.Apr.2012, 20:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU nije htela ovakvu reformu pravosuđa u Srbiji

Jedan od osnivača udruženja, sudija Simon Gaborjo, kazala je da sprovođenje reforme pravosuđa u Srbiji ni u kom slučaju nije u saglasnosti sa principima Evropske konvencije o ljudskim pravima, uprkos brojnim preporukama Evropske unije, Saveta Evrope i Venecijanske komisije, izjavila je danas Simon Gaborio, nekadašnja predsednica Apelacionog suda u Parizu.
"Srpski narod, koji ima svoje mesto u zajednici zemalja koje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV 5 << čine SE, zaslužuje bolje od ovakve reforme, ili takozvane reforme, koja sigurno nije ono što je htela EU", rekla je Gaborio, koja je jedan od osnivača Udruženja evropskih sudija i tužilaca za demokratiju i slobodu (MEDEL).
Ona je na pres konferenciji naglasila da su eksperti MEDEL u Srbiji u misiji ispitivanja stanja u pravosuđu Srbije i da su tokom boravka u Srbiji razgovarali sa predsednicom Skupštine Srbije, predstavnicima Visokog saveta sudstva, poverenikom za zaštitu podataka o ličnosti, članovima Delegacije EU u Srbiji i nevladinim organizacijama.
"Ministarka pravde, međutim, nije htela da se sretne sa nama. Možda nije imala vremena, a možda nešto i krije", napomenula je Gaborio.
Prema njenim rečima, reforma pravosuđa u Srbiji u potpunosti mora ponovo da se sprovede i to na način da se prevaziđe kriza u pravosuđu, koja je počela aferom oko reizbora sudija.
Građani Srbije, kako je rekla, ne mogu da imaju poverenja u pravosuđe koje ne poštuje osnovna prava svojih sudija i tužilaca.
Gaborio je naglasila da će intitucije EU biti obaveštene o mišljenju MEDEL, a sa srpske strane "izgleda da postoji zainteresovanost" za taj izveštaj.
"Mi smo razgovarali sa predsednicom Skupštine, koja je sad šef Vaše države, rekli smo isto ovo što smo naveli u izveštaju jer nemamo šta da krijemo, i ona je pokazala interesovanje za naš stav", rekla je Gaborio.
Delegacija MEDEL, koju osim Simon Gaborio čini i nemački sudija Hans Ernst Bočer, došla je u Srbiju u organizaciji Društva sudija Srbije i Udruženja javnih tužilaca Srbije.

Nastavak na RTV 5...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV 5. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV 5. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.