EU nema municije za Ukrajinu: Mora da se uvozi

Izvor: B92, 20.Jun.2023, 17:21

EU nema municije za Ukrajinu: Mora da se uvozi

Evropskoj uniji nedostaju kritični resursi za proizvodnju municije za isporuke Ukrajini, mora se uvoziti.

Ovo je rekao šef evropske diplomatije Žozep Borelj na konferenciji za novinare u Briselu, gde je predstavljena nova strategija ekonomske bezbednosti EU.

Ona predviđa, između ostalog, izradu mera za zaštitu lanaca snabdevanja kritičnim resursima. "Da bismo povećali proizvodnju municije, nedostaju nam kritični materijali koje treba uvoziti. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << To slabi našu stratešku autonomiju i predstavlja ozbiljan rizik za našu bezbednost", rekao je Borelj.

Borelj je prošle jeseni rekao da u EU postoji sve veći deficit oružja za slanje Ukrajini. Takođe je primetio da zbog vojne pomoći Kijevu Evropi nedostaju odbrambeni kapaciteti.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg slaže se sa njegovim stavom: dan ranije, 19. juna, rekao je da su saveznici, uključujući Nemačku, iscrpili zalihe naoružanja.

Krajem prošle godine, Volstrit džurnal je izvestio da evropske zemlje ulažu napore da proizvedu dovoljno municije za sebe i za Ukrajinu, ali se suočavaju sa nedostatkom proizvodnih kapaciteta.

U februaru Fajnenšel tajms pisao je da su iscrpljene zalihe evropskih zemalja i da ne mogu da se izbore sa rastućom potražnjom. Moskva osuđuje isporuku oružja Kijevu i smatra da su time druge zemlje postale strane u sukobu. Međutim, to neće promeniti ishod specijalne operacije, istakao je Kremlj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Povezane vesti

EU nema materijala za proizvodnju municije, prinuđena da ih uvozi

Izvor: Vostok.rs, 20.Jun.2023

 . EU nema dovoljno materijala za proširenje proizvodnje municije i prinuđena je da ih uvozi, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.. „Danas mogu da vam kažem da nam, da bismo povećali kapacitet proizvodnje ratnih sredstava, municije, nedostaju kritični...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.