EU ne razmatra obustavu Južnog toka

Izvor: RTS, 09.Apr.2014, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU ne razmatra obustavu "Južnog toka"

Evropska unija ne razmatra zaustavljanje "Južnog toka", ali izgradnja tog gasovoda nije prioritet, rečeno je "Tanjugu" u Evropskoj komisiji u Briselu.

Evropska komisija podržava izgradnju svakog gasovoda pod uslovom da se gradi po evropskim standardima, izjavila je Sabine Berger, portparolka komesara za energetiku Gintera Etingera.

Ona je odbila da komentariše navode britanskog Telegrafa da je predsednik Evropske komisije Žose Manuel Barozo tokom nedavne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << posete Bugarskoj najavio zamrzavanje projekta "Južni tok".

"Mi nikada ne komentarišemo medijske izveštaje o privatnim razgovorima evropskih funkcionera", rekla je ona.

Portparolka je, međutim, ukazala na to da izgradnja "Južnog toka" trenutno nije prioritet za EU.

"Naš prioritet je da nađemo nove zemlje izvoznike gasa kako bismo podstakli diversifikaciju snabdevanja", istakla je Bergerova.

Ona je u razgovoru za Tanjug rekla da se sa Rusijom na nivou radnih grupa još vode pregovori o tome da se bilateralni ugovori o izgradnji "Južnog toka" koje je sa "Gaspromom" potpisalo šest članica EU, usklade sa evropskim propisima.

"Naravno, mora se uzeti u obzir i širi kontekst odnosa EU sa Rusijom", istakla je Bergerova.

U Briselu se nezvanično može čuti da će sledećih nekoliko dana biti od ključne važnosti za te odnose, a najviše zavisi od toga da li će Rusija, nakon pripajanja Krima, pokušati da anektira i region Donjecka, koji je u ponedeljak proglasio nezavisnost od Ukrajine.

Evropski savet je prošlog meseca upozorio Rusiju da joj slede sveobuhvatne ekonomske sankcije ako ne preduzme korake ka deeskalaciji ukrajinske krize.

Te sankcije bi, kako Tanjug nezvanično saznaje iz briselskih diplomatskih izvora, lako mogle da obuhvate i "Gasprom", što bi indirektno ugrozilo i izgradnju "Južnog toka".

Kako je juče najavila visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, šefovi diplomatija zemalja članica raspravljaće o eventualnim novim merama prema Rusiji - 14. aprila u Luksemburgu.

Britanski Telegraf je juče objavio da je Evropska unija nadomak odluke da zamrzne plan okončanja izgradnje gasovoda "Južni tok", vrednog 50 milijardi dolara.

To je potez koji bi predstavljao prave sankcije Rusiji i ozbiljan korak EU da kazni Kremlj zbog Krima, rečeno je u razgovoru Žozea Manuela Baroza s bugarskim političarima, koji je procurio u javnost, naveo je britanski dnevnik pozivajući se na pisanje bugarske štampe.

Barozo je, kako navodi Telegraf, upozorio Sofiju da ne staje na put Evropskoj uniji u njenom odgovoru na poteze Rusije u Ukrajini.

List piše i da je Brisel do sada bio prilično povučen kad je reč o projektu "Južni tok", ali da, iako su po zvaničnoj verziji planovi još živi, Barozovi komentari iz razgovora s bugarskim političarima pokazuju da je on zapravo "politički mrtav".

Gasovod "Južni tok" sada se gradi u Rusiji, Bugarskoj i Srbiji, a njegov glavni deo trebalo bi da prolazi i kroz Mađarsku, Sloveniju i Italiju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.