EU ne planira izgradnju prihvatnih centara u Srbiji

Izvor: Studio B, 11.Avg.2015, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU ne planira izgradnju prihvatnih centara u Srbiji

Brisel želi da podrži zemlje Balkana u rešavanju problema priliva migranata, ali izgradnja masovnih centara od strane EU nije planirana ni u Srbiji, niti bilo gde drugde, izjavio portparol predstavništva Evropske komisije u Austriji.

Hajnc Miko za bečki list "Prese" kaže da je moguća finansijska podrška iz sredstava EU - za rešavanje "najhitnijih humanitarnih potreba". Ali, o tome za šta joj je >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << konkretno potrebna podrška, srpska vlada mora najpre da obavesti Evropsku komisiju, rekao je on.

Međutim, kako je istakao, nije planirana izgradnja masovnog centra "ni u Srbiji ni u nekoj drugoj zemlji regiona".

Predsednik skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost Momir Stojanović juče je za "Blic" izjavio da bi u Srbiji uskoro mogao da nikne centar za 400.000 azilanata, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin istakao je da gradnja takvog centra niti je u planu, niti je moguća.

"Kako EU nema rešenje za veliki problem sa migrantima, jedna od mogućnosti je da finasiraju izgradnju velikog centra za migrante. Spekuliše se da EU želi takav centar negde na Balkanu, a da su velike šanse da to bude baš Srbija. Takođe se priča da bi lokacija za centar bila negde na jugu Srbije i da bi takav grad za azilante najverovatnije bio montažnog tipa", rekao je Stojanović za "Blic".

Komentarišući te navode, Vulin je rekao da se u Srbiji neće graditi centar "ni za 400.000, ni za 4.000 migranata" jer to nije politika zemlje. On je dodao da od Srbije niko to nije tražio, a i da jeste, da Srbija to nikad ne bi prihvatila.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Podrška Evropske unije da, ali ne i izgradnja prihvatnih centara

Izvor: Blic, 11.Avg.2015

Evropska komisija je razgovarala sa vlastima u Srbiji o tokovima migracije kroz Srbiju, a iz Brisela poručuju da podrška EU ne uključuje nikakve planove za izgradnju masovnih centara za migrante u Srbiji, niti nekoj drugoj zemlji..."Naš cilj je da pružimo podršku Srbiji i ostalim zemljama u regionu...

Nastavak na Blic...

POTPAROL EVROPSKE KOMISIJE U AUSTRIJI: EU ne planira izgradnju centra za azilante u Srbiji

Izvor: Kurir, 11.Avg.2015

Izgradnja masovnih centara nije planirana ni u Srbiji, niti bilo gde drugdje, izjavio je portparol predstavništva Evropske komisije u Austriji Hajnc Miko..Prema njegovim rečima, finansijska podrška iz sredstava EU - za rešavanje "najhitnijih humanitarnih potreba", je moguća. Ali, o tome za šta...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.