EU ne odustaje od vođstva u MMF-u

Izvor: Politika, 10.Jun.2011, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU ne odustaje od vođstva u MMF-u

Izbor izvršnog direktora Breton Vuds institucije sukobljava interese finansijski oslabljenog zapada i ojačalih zemalja u razvoju

Sledeći izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda sigurno neće biti Evropljanin, smatrao je predsednik evrogrupe Žan-Klod Junker, kada je 2007. godine za prvog čoveka MMF-a izabran Dominik Stros-Kan. Međutim, Stros-Kanova karijera na čelu „najvećeg globalnog zajmodavca u krajnjoj nuždi” završila se iznenada, zbog optužbi za seksualno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << napastvovanje, a Evropljani ipak smatraju da još nije vreme da izbegnu čelno mesto u ovoj instituciji u kojoj članstvo ima 187 država sveta.

Rok za podnošenje kandidatura na konkursu za sledećeg šefa MMF-a istekao je juče, a završnica prijavljivanja nagoveštava da će sednica Izvršnog odbora MMF-a 30. juna (za kada je zakazan izbor) biti veoma burna.

„Odluke o izboru novog izvršnog direktora MMF-a, donose se u kontekstu svetske politike. Imajući u vidu takve kulise, odlučio sam da se ne kandidujem. Istovremeno smatram da bi bilo jadno da izaberu Evropljanina koji bi bio odgovoran EU”, izjavio je juče Trevor Manuel, bivši ministar finansija Južnoafričke Republike – nezvanični favorit afričkog kontinenta za novog čelnika MMF-a.

Konačna lista prijavljenih kandidata biće objavljena iduće sedmice, najavila je juče Karolajn Atkinson, portparol Breton Vuds institucije.

U bubnju za čelnika MMF-a, prema poslednjim informacija su francuska ministarka finansija Kristin Lagard (55), guverner Centralne banke Meksika Agustin Karstens (53) i guverner Centralne banke Kazahstana Grigorij Marčenko (51). Među ova tri rivala, najmalodušniji je Marčenko, čiju je kandidaturu inače zvanično predložila Rusija.

„Izbor Kristin Lagard za novog šefa MMF-a je završena stvar, nju će podržati G-8”, izjavio je juče Marčenko.

Karstens, nekadašnji zamenik izvršnog direktora MMF-a već je najavio da se neće predati bez borbe.

„Evropljani su u kampanji za izbor novog šefa MMF-a igrali nepošteno, i unapred označili svog favorita. Evropa je na delu pokazala da ne ume da se izbori ni sa svojim dužničkim problemima. Stvari se nikada neće promeniti ako evropskoj crkvi ponovo prepustimo vođstvo u MMF-u. Ako zemlje u razvoju ne dejstvuju u skladu sa svojim aspiracijama na globalnoj sceni, nikada nećemo stići tamo gde smo naumili”, upozorio je ovih dana Karstens, ključna ličnost u rešavanju meksičke dužničke krize 1993. godine.

Favorit zapada u potrazi za podrškom zemalja u razvoju, Kristin Lagard završila je juče izbornu agitaciju u Kini.

„Podržavam zahtev Pekinga za povećanje kineskog prava glasa u MMF-u sa sadašnjih 3,65 odsto na 6,4 odsto, i nastojanje zemalja u razvoju za daljim reformama fonda, ipak će kriza u evrozoni biti moj prioritet ukoliko budem izabrana”, istakla je Lagardova.

Kina, međutim, juče nije javno podržala kandidaturu Kristin Lagard.

„Finansijski eksperti zemalja u razvoju sposobni su da vode Međunarodni monetarni fond. Dosadašnji nepisani poredak izbora čelnika MMF-a vreme je pregazilo”, upozorio je Juang Zenting iz Kineske akademije društvenih nauka.

Kina, Brazil, Indija i Rusija – četiri članice grupacije BRIKS – izbegle su da javno podrže bilo Kristin Lagard, bilo Agustina Karstensa. Peti član BRIKS-a Južnoafrička Republika, kao i Afrička unija javno ističu da je vreme da neevropljanin bude izabran za čelnika MMF-a.

„Odlazak Stros-Kana iznedrio je priliku za početak radikalnih reformi u MMF-u, onih koje bi odražavale promene u globalnoj ekonomiji. Zemlje u razvoju prilažu 42 odsto sredstava fonda, dok Evropa i SAD usmeravaju manje od 30 odsto”, zaključuje Afrička unija.

U Izvršnom odboru MMF-a, predstavnici SAD i Evrope danas drže 60 odsto glasova. U trci za izbor novog izvršnog direktora MMF-a, diplomatsko jedinstvo BRIKS-a 30. juna u Vašingtonu biće prvi put na probi.

Tanja Vujić

objavljeno: 11.06.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.