EU ne može od Srbije tražiti da prizna Kosovo

Izvor: S media, 19.Feb.2010, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU ne može od Srbije tražiti da prizna Kosovo

Evropska unija ne može od Srbije tražiti da prizna Kosovo, jer jednostranu nezavisnost južne srpske pokrajine nisu priznale ni neke države EU, izjavio je austrijski poslanik u Evropskom parlamentu i potpredsednik evropskih socijalista Hanes Svoboda.

„Mi treba da promovišemo ulazak Srbije u EU, ali istovremeno i da uključimo Kosovo u evrointegracije. Ne možemo da tražimo od Srbije da prizna Kosovo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << koje nisu priznale i neke članice EU. Većina država EU jeste priznala Kosovo, ali nisu sve. Moramo pronaći neki način, ali da ne pritiskamo Srbiju sada zbog Kosova”, rekao je Svoboda za "Politiku".

U prošlonedeljnom obraćanju poslanicima EP u Strazburu Svoboda je pored ostalog rekao da "niko ne zna formulu po kojoj Srbija iako ne prizna nezavisnost Kosova može ući u EU” i "da će to biti teška diplomatska formula, koju Srbija treba da pronadje”.

On je tom prilikom objasnio da „EU ne želi da uvozi probleme nego da izvozi stabilnost”.

Na pitanje da li to znači da će pritisaka biti kasnije, on je odgovorio da "nema jedinstvenog pritiska na Beograd, jer nisu sve države EU priznale nezavisnost Kosova”, ali i da "još ima vremena do ulaska Srbije u EU”.

Svoboda je rekao i da je realno je da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice EU 2018. godine, dok bi Hrvatska, prema njegovim rečima, to mogla postati 2013. godine.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.