EU mora da ima veća prava od Malteškog reda u UN

Izvor: Vesti-online.com, 05.Sep.2010, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"EU mora da ima veća prava od Malteškog reda u UN"

Evropskoj uniji su potrebna veća prava u Ujedinjenim nacijama, izjavio je šef austrijske diplomatije Mihael Špindeleger.

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku trebalo bi da dobije pravo da govori u Generalnoj skupštini, da podnosi predloge i zahteve za izmene i direktno reaguje na izlaganja, istakao je on.

Pravo na izlaganje EU već ima, ali tek u nastavku debate, čime Unija >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ima isto pravo delovanja u Generalnoj skupštini kao na primer Malteški red, naveo je Špindeleger povodom održavanja sastanka posvećenog UN u Alpbahu, na kojem učestvuje i generalni sekretar svetske organizacije Ban Ki-mun.

On je izjavio austrijskoj novinskoj agenciji APA da bi odluka Generalne skupštine o davanju većih prava EU, predstavljao presedan, ali je dodao da bi time bilo lakše sličnim grupama država davanje odgovarajućih prava u UN.

"Bilo bi lakše delovanje kada bi Ketrin Ešton mogla da govori u ime 27 država. EU i Austrija, koja je članica Saveta bezbednosti UN, želi da dokaže svetskoj organizaciji da bi takva mera imala smisla", poručio je Špindeleger.

Eštonova je nedavno otkazala put u Njujork, pošto joj je pred Generalnom skupštinom, na specijalnoj sednici posvećenoj Pakistanu, odbijeno pravo da govori, jer je EU globalni "igrač", ali formalno ne i član svetske organizacije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.