EU liderima na Balkanu: Dosta političkih igara, krenite u reforme

Izvor: Blic, 21.Apr.2017, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU liderima na Balkanu: Dosta političkih igara, krenite u reforme

Lokalni lideri Zapadnog Balkana moraju da ulože veći napor, da nastave napredak ka EU, i da umesto političkih igara pokažu političku volju i prave reforme, jer je proširenje Evropske unije, uz sve uslove i kriterijume, najbolja bezbednosna politika koju je EU ikada imala, istakao je evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han.

Han je, gostujući na Univerzitetu Prinston, kako prenosi portal "European Western Balkans", rekao da reforme, umesto na papiru, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << moraju da budu sprovedene na terenu, pogotovo u oblastima vladavine prava i konkurentnosti.

- To može da ugrozi poslovne modele pojedinaca, ali strateški ne postoji alternativa i građani to znaju - naglasio je Han.

Komesar je podvukao i da Evropska unija istovremeno mora bolje da koristi svoju privlačnu moć koju, kako je rekao, ne sme da uzima "zdravo za gotovo".

Samo Austrija uložila četiri puta više u Srbiju

On je kao ilustraciju naveo primer da većina građana Srbije i dalje veruje da je Rusija najveći investitor u našu zemlju, iako je, kako je rekao, Austrija investirala četiri puta više od te zemlje.

- To na najbolji način oslikava problem. Problem nije Rusija, već to što mi našu stranu priče ne prikazujemo sa dovoljno odlučnosti - rekao je Han.

Han je dodao i da je Evropska unija kičma rešenja za mnoge generacijske izazove i naglasio da su glavni principi evropskih integracija - mir, napredak, bezbednost, značajniji danas više nego ikada.

Posao na Balkanu nije završen

Kada je reč o Zapadnom Balkanu Han je dodao da je u tom delu Evrope politika "izvoza stabilnosti" naročito značajna.

- Naš posao tamo nije završen. Veoma je važno da zadržimo kredibilnu, čvrstu perspektivu pristupanja EU u regionu da bi on bio oslonac za stratešku stabilnosti i reforme - rekao je Han

Prema njegovim rečima, migrantska migrantska kriza pokazala je da je region već enklava unutar EU, i dodao da nije mali podvig činjenica da su nedavno lideri EU potvrdili da je ceo region na putu ka punopravnom članstvu u EU "posebno u vremenu kada je došlo do 'zamora od proširenja' i kada jedna članica napušta EU".

- Ako popustimo posvećenosti Balkanu, neko drugi bi mogao da se nametne i taj neko to već pokušava - konstatovao je Han i zaključio da je EU najbolja opcija, ali da svi moraju da budu "spremni da zaigraju".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Han: EU mora oštrije, neko će se nametnuti Balkanu

Izvor: Mondo, 21.Apr.2017

Lokalni lideri Zapadnog Balkana moraju da ulože veći napor, da nastave napredak ka EU, i da umesto političkih igara pokažu političku volju i prave reforme, istakao je evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han...Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock..Han je, gostujući na Univerzitetu...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.