EU kupuje opreme za elektronsku upravu

Izvor: Glas javnosti, 08.Okt.2011, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU kupuje opreme za elektronsku upravu

BEOGRAD - Ministar državne uprave Milan Marković i evropski zvaničnici obišli su IKT opremu koja će doprineti razvoju elektronske uprave u Srbiji, a čiju je nabavku finansirala EU sa 2,5 miliona evra.

Ministar Marković je kazao da će oprema biti ''srce'' informatičkog sistema za pružanje usluga građanima, koja će moći da zadovolji sve potrebe u narednih 20 godina.

''Reč je o najmodernijoj opremi, najvećeg kapaciteta u regionu, i trudićemo se da je iskoristimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << na najbolji mogući način'', istakao je Marković.

On je naveo da će se na ovu opremu najpre priključiti elektronske matičnih knjiga, a zatim i brojni drugi servisi.

To će omogućiti državnim organima, a zatim i samim građanima da najkraćim putem, odnosno preko interneta, razmenjuju podatke i informacije, pa i dokumenta, dodao je Marković.

Oprema je smeštena u Telekomunikacionom centru Pošte Srbije, i kako je kazao direktor ovog preduzeća Goran Ćirić, ona će pojednostaviti mnoge procedure, ali i doprineti nastavku već započetih procesa, kao što je izrada baza podataka matičnih knjiga rođenih, baza podataka o državljanstvu, ali i saradnja sa brojim ministarstvima.

"Pošta Srbije je dobila i poverenje vlade da radi integraciju biračkih spiskova, tako da će mnogi poslovi državne uprave i svih institucija biti oslonjeni na ovu infrastrukturu, i hardversku i komunikacionu koja je instalirana u naš objekat'', istakao je Ćirić, u izjavi Tanjugu.

Oprema će, kako je kazao, omogućiti razvoj mnogih servisa potrebnih za pojednostavljenje procedura koje će olakšati život građana Srbije, ali i institucije učiniti mnogo efikasnijim.

Na ovaj način, uoči 9. oktobra, Svetskog dana pošte, dokazujemo da smo se uspostavili kao sistem koji će biti katalizator razvoja elektronske uprave u Srbiji. Ovo je još jedan dokaz da Pošta nije samo tradicionalna institucija, kako je vidi većina građana, već inovativna institucija koja grabi koracima razvoja, zaključio je Ćirić.

Obilasku su prisustvovali i potpredsednik Evropske komisije Maroš Ševčović i šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.