EU korupcija košta 120 mlrd. evra

Izvor: B92, 08.Jun.2011, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU korupcija košta 120 mlrd. evra

Brisel -- Evropska komisija objavila je planove za suzbijanje korupcije i upozorila da će obelodaniti imena zemalja članica koje ne uspevaju da spreče tu zloupotrebu.

Njena je godišnja cena za poreske obveznike EU procenjena na 120 milijardi evra.

Optužujući vlade pojedinih članica EU da problem korupcije ne uzimaju dovoljno ozbiljno, izvršno telo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropske unije ističe da bi izveštaj u kojem je ocenjen odgovor svake od članica vezan za korupciju trebalo da ih primora na akciju.

"Jasno je da ne postoji dovoljna odlučnost među političarima i kreatorima politike za borbu protiv tih prestupa. Imenovanjem i sramoćenjem ... možemo mnogo postići", rekla je poverenica EU za unutrašnje poslove Cecilia Malmstrom.

Nekoliko članica EU spada među najmanje korumpirane na svetu, pri čemu je Danska na prvom mestu na listi globalne agencije TransparencI Internešenel.

Ostale članice, međutim, zaostaju, a skandali s korupcijom podstakli su nezadovoljstvo javnosti zbog strogih fiskalnih mera koje se poduzimaju širom evro zone radi smanjenja duga i otklanjanja ekonomske krize.

Takvi skandali su poslednjih godina izbili u Francuskoj i Italiji, a ulasku Rumunjske i Bugarske u šengensku zonu, četiri godine posle učlanjenja u EU, protive se Francuska i Nemačka zbog korupcije.

U Grčkoj javnost okrivljuje korupciju u državnoj administraciji za dovođenje domaće ekonomije na rub kolapsa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.