EU kažnjava Epl sa milijardu evra?

Izvor: Vesti-online.com, 30.Sep.2014, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU kažnjava Epl sa milijardu evra?

Evropska komisija optužuje ''Epl'' za iskorišćavanje državne pomoći u Irskoj, pokazuju preliminarni rezultati istrage o poreskim olakšicama koje je dobila ta američka kompanija. "Financial Rimes" tvrdi da bi kazna mogla da bude milijardu evra.

Utaja poreza ''Epla''

 

Evropska komisija mogla bi da zahteva isplatu svih neisplaćenih poreza, kao i dodatne kazne. U proteklih 10 godina '' >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Epl'' je zaradio čak 137 milijardi dolara kroz poslovanje svojih ofšor kompanija.

 

Prema izjavama ljudi koji su uključeni u istragu, Evropska komisija je navodno otkrila da je ''Epl'' sklapao ilegalne ugovore sa irskim vlastima i time dobio protivzakonitu pomoć.

 

Porez na dobit pravnih subjekata u Irskoj trenutno je samo 12,5 odsto, što druge države članice EU tvrde da nije pošteno. Međutim, rezultati istrage pokazuju da je ''Epl'' u protekloj deceniji plaćao manje od dva odsto poreza.

 

Još prošle godine, istraga komisije američkog Senata otkrila je da je ''Epl'' uštedeo milijardu na porezima tako što je kompanije registrovao u irskom gradu Korku kao kompanije koje ne podležu porezima ni u jednoj državi.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.