EU još ne može procijeniti koliko će Britanija platiti za Brexit

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Mar.2017, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU još ne može procijeniti koliko će Britanija platiti za Brexit

BRUXELLES - Europska unija još ne može procijeniti koliki bi trebao biti britanski račun za izlazak iz Europske unije zato što će puno toga biti utvrđeno pregovorima, kazao je glavni revizor zastupnicima u Europskom parlamentu. 

U pismu koje je Reuters u utorak dobio na uvid, predsjednik Europskog revizorskog suda (ECA) Klaus-Heiner Lehne procijenio je obveze koje će se morati financirati iz budućih proračuna na 344 milijarde eura ali nije želio procijeniti koliki bi >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << bio britanski udio u toj brojci.

Europski proračun najvećim dijelom financiraju zemlje EU, podsjeća Reuters. Dužnosnici EU-a koji se pripremaju za pregovore iznose radnu hipotezu prema kojoj bi London morao platiti 60 milijardi eura kako bi pokrio nepodmirene obveze prije odlaska iz EU-a 2019. godine. To je približno 17 posto iznosa koji je za EU u cjelini procijenio Europski revizorski sud i time je blizu udjelu britanskog u gospodarstvu EU-a.

Lehne pak naglašava da će se iznos moći utvrditi tek nakon pregovora od Brexitu.

"Vezano za procjenu iznosa koji bi korespondirao udjelu Velike Britanije, trenutno nismo u poziciji odgovoriti jer izračun ovisi o nizu pretpostavki a one bi pak mogle biti predmet predstojećih rasprava", stoji u njegovu pisanom odgovoru predsjednici ureda za proračun EP-a Ingeborg Graessle.

Glasnogovornik Europskog revizorskog suda odbio je komentirati pismo, u kojem se, među ostalim, navodi iznos od 64 milijardi eura za pokriće mirovinskih i drugih socijalnih prava prema zaposlenicima u EU.

Predsjednik EK Jean-Claude Juncker upozorio je Britaniju prošlog mjeseca da će je izlazak iz Unije skupo stajati.

Budući da je argument za prošlogodišnji referendum o izlasku iz EU-a dijelom bio i iznos od 10 milijardi eura koliko bi godišnje Britaniju stajalo članstvo, očekuje se da će se London potruditi da plati što manje, napominje Reuters.

Dužnosnici u Bruxellesu za ovu su godinu kao prioritet odredili dogovor o metodi izračuna, dok bi se konkretne brojke utvrdile tek na samome kraju procesa.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.