EU je EU: Britanci žele državljanstvo Francuske

Izvor: B92, 20.Apr.2016, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"EU je EU": Britanci žele državljanstvo Francuske

Strah od mogućeg izlaska Velike Britanije iz Evropske unije primorava veliki broj Britanaca da potraži najbližu alternativu – pasoš Francuske.

Oko 1,2 miliona Britanaca živi i radi u nekoj od zemalja članica Evropske unije i veoma su zabrinuti zbog namere Londona da na referendumu 23. juna dobije pozitivan odgovor većine i prekine svoje članstvo u evropskoj zajednici.

Napuštanje Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << unije bi za državljane Velike Britanije značilo promenu statusa u državi u kojoj žive i rade.

Najviše Britanaca zarađuje za život na poslovima u Francuskoj i zbog navodnog Bregzita spremni su da se odreknu putne isprave domovine i “postanu Francuzi“.

Blumberg je preneo izjavu Luize Garavalije je, Britanke koja duži niz godina živi i radi u Francuskoj i kaže da se nada brzoj proceduri za dobijanje francuskog državljanstva pre nego što se referendum održi u Velikoj Britaniji.

“Nema vremena za čekanje i gledanje“, rekla je Garavalija.

Finansijski konsultant Pol Džonson Ferguson je takođe spreman na takav potez, s obzirom na to da je stanovnik Francuske od 1998. godine i želeo bi da ostane deo Evropske unije.

“Ako se Velika Britanija udalji od Evropske unije mogao bi ovde da budem tretiran kao bilo koji stranac. Ja ne želim da budem Francuz, ali ću biti u riziku ako to ne postanem“, istakao je Džonson Ferguson.

Nisu samo Britanci u strahu, dodaje Blumberg, planove za naredni turbulentan period priprema oko tri miliona državljana zemalja članica Evropske unije koji žive na Ostrvu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.