EU iznela mere za jačanje graničnog nadzora

Izvor: Blic, 04.Dec.2013, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU iznela mere za jačanje graničnog nadzora

Evropska unija je danas iznela listu predloga s ciljem izbegavanja tragedija kao što je bilo u oktobru, kada je kod italijanskog ostrva Lampeduza potonuo brod sa izbeglicama, pri čemu je poginulo oko 300 ljudi.

- Pre dva meseca, tragedija kod Lampeduze izazvala je veoma široko i emotivno reagovanje širom Evrope, kako bi se nešto slično izbeglo u budućnosti. Danas smo izneli mere i predloge, koje predstavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << istinski odgovor Evrope - rekla je evropska komesarka za unutrašnja pitanja Sesilija Malmstrom.

U vrhu liste Evropske komisije je jačanje nadzora nad granicama.

Evropska komisija, takođe preporučuje jačanje pomoći EU članicama evropskog bloka suočenim sa najvećim prilivom migranata, poboljšanje borbe protiv trgovine ljudima, otvaranje dodatnih pravnih kanala za dolazak u Evropu, uključujući preseljenje dodatnog broja izbeglica u EU, te bliža saradnja sa trećima zemljama koje migrantima služe kao tranzitne tačke.

Ministri unutrašnjih poslova EU sutra će na sastanku u Briselu razgovarati o preporukama, a akcioni plan izneće na samitu lidera evropskog bloka 19. i 20. decembra.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.