EU i balkanske zemlje povećaće saradnju u sprovođenju zakona

Izvor: Southeast European Times, 30.Dec.2014, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU i balkanske zemlje povećaće saradnju u sprovođenju zakona

Unija je odobrila finansiranje novog projekta za borbu protiv organizovanog kriminala i jačanje pogranične bezbednosti.

30/12/2014

Klaudija Lutovska za Southeast European Times iz Skoplja -- 30.12.2014.

EU i balkanske zemlje jačaju saradnju agencija za sprovođene zakona i pravosudnih vlasti u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma, kažu zvaničnici.

EU je izdvojila >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << trogodišnja sredstva za novi projekat koji se odnosi na organizovani kriminal i korupciju, a koji će takođe unaprediti graničnu bezbednost.

Pet miliona evra, koliko je odobreno ranije ovog meseca, namenjeno je Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji i Crnoj Gori.

Sredstva će biti iskorišćena za poboljšanje tehničke i operativne podrške zajedničkim istražnim timovima, programe zaštite svedoka, nove tehnologije, pravnu pomoć i unapređivanje transfera informacija, zaštitu podataka i izručenja.

U sklopu projekta biće otvorene četiri regionalne kancelarije, od kojih će jedna biti u Skoplju, rekla je makedonska ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska.

„Projekat će koristiti ne samo zemljama u regionu, već i zemljama članicama EU“, rekla je Jankulovska za SETimes.

Eksperti dodaju da će projekat unaprediti sposobnosti zemlje za sprovođenje zajedničkih istraga i njihovo uključivanje u pravovremenu razmenu informacija o krivičnom gonjenju.

„Jedan od glavnih izazova je transnacionalna priroda mnogih grupa organizovanog kriminala. U cilju efektivne istrage i krivičnog gonjenja neophodne su efektivne prekogranične mreže za sprovođenje zakona. Ukupan efekat biće značajno smanjenje krijumčarenja koje često koriste ekstremisti, pa čak i terorističke organizacije“, rekao je Blagoja Markovski, predsednik Balkanskog bezbednosnog foruma, u izjavi za SETmes.

Italijansko ministarstvo unutrašnjih poslova biće zaduženo za sprovođenje projekta. Balkanskim zemljama pomagaće agencije za sprovođenje zakona i razvoj iz Grčke, Poljske, Austrije, Španije, Nemačke i Ujedinjenog Kraljevstva.

Albanski ministar unutrašnjih poslova Saimir Tahiri predložio je uspostavljanje zajedničkog tehničkog odbora za koordinisanje operativnih pitanja.

„Saradnja između nas je vrlo važna radi razmene informacija o našim uspesima, ali i zbog izvlačenja pouka iz grešaka drugih“, kaže Tahiri. „Kada govorimo o terorizmu, suočavamo se sa zajedničkim izazovima. Terorizam je regionalni i globalni izazov, a naš uspeh zavisi od saradnje.“

Izveštaji o napretku u pridruživanju EU pokazali su da zemlje regiona treba da povećanju korišćenje specijalnih istražnih tehnika, kao i finansijske istrage. Ali, EU je u slučaju nekih zemalja zatražila da se te mere kombinuju sa širim policijskim reformama.

U najnovijem izveštaju EU o napretku Albanije navodi se da zemlja mora da unapredi mehanizme za borbu protiv organizovanog kriminala, poveća saradnju između vladinih agencija -- posebno između pravosuđa i policije -- unapredi saradnju na polju prikupljanja obaveštajnih informacija i obrade podataka i poveća specijalna istražna sredstva.

EU je ukazala da albanska granična i imigraciona policija ima ograničen pristup sistemskom softveru MEMEX za obaveštajne podatke vezane za kriminal. Unija je preporučila nastavak uvođenja ovog sistema na granične punktove kako bi se omogućio policijski rad vođen obaveštajnim saznanjima i procena pretnje.

„Da bi se dostigao visok nivo bezbednosti kakav ima EU nije dovoljna samo posvećenost zemlje, nego i regionalna saradnja. Ova inicijativa ojačaće koordinaciju između zemalja i učiniće region, odnosno Evropu, sigurnijom i bezbednijom“, rekao je Hasan Celibaši, ekspert Centra za bezbednost i posvećenost u Tirani, u izjavi za SETimes.

Eksperti kažu da dodatne očekivane beneficije u sklopu ovog projekta uključuju praktičnu edukaciju i radionice kako bi se povećala interakcija između relevantnih bezbednosnih službi i stvorio bolji pravni, regulatorni i operativni okvir.

Projekat je važan za Balkan jer će povećati sposobnost agencija za sprovođenje zakona da pružaju pouzdane dokaze za praćenje sumnjivih transakcija preko granica, kaže Duško Stojanovski, profesor Američkog koledža u Skoplju.

„Treba razviti opšte, standardne operativne procedure između policije i tužilaštva kako bi se dodatno unapredili njihova saradnja i poverenje. Trebalo bi dodatno pomoći operativne sposobnosti forenzičkih laboratorija, tajni policijski rad i zaštitu svedoka“, rekao je Stojanovski za SETimes.

Stojanovski smatra da postoje znatne razlike između kaznenih sistema zemalja članica EU i regiona zbog kojih je borba protiv organizovanog kriminala manje efektivna.

„Prekogranična i međunarodna saradnja biće posebno korisne zemljama koje nemaju odgovarajuće zakonodavstvo, funkcionalnu upravnu strukturu za sprovođenje zakona, kao i operativne kapacitete za obavljanje prekograničnog krivičnog gonjenja i istraga“, zaključuje Stojanovski.

Dopisnik iz Tirane Erl Murati doprineo je ovom izveštaju.

Šta zemlje u regionu mogu da učine da bi dodatno unapredile borbu protiv organizovanog kriminala i prekograničnu bezbednost? Iznesite svoje mišljenje u prostoru za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.