EU i SAD uvode sankcije Rusima

Izvor: Vesti-online.com, 17.Mar.2014, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU i SAD uvode sankcije Rusima

Evropska unija usvojila je sankcije za 21 ukrajinskog i ruskog zvaničnika koje smatra odgovornim za pripajanje Krima Rusiji, a jedan diplomatski izvor je uz to najavio da će EU i Ukrajina 21. marta potpisati sporazum o pridruživanju. Američki predsednik Barak Obama uveo je sankcije grupi od >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sedam ruskih i četiri ukrajinska zvaničnika nakon referenduma o pripajanju Krima Rusiji, saopštila je Bela kuća.

Foto: Ilustracija

 

Šefovi diplomatija evropskih zemalja "upravo su odlučili o sankcijama: vizna ograničenja i zamrzavanje imovine 21 ukrajinskog i ruskog zvaničnika", napisao je litvanski ministar spoljnih poslova Linas Linkevičius.

 

Pročitajte još:

* EU odlučila kojim će mukama mučiti Ruse

* "Putin igra 'ruski rulet'... može da mu se vrati"

* Ruski veto prkosi Ujedinjenim nacijama

Diplomatski izvori su precizirali da su sankcije usmerene na 13 ruskih zvaničnika i osam proruski nastrojenih Ukrajinaca. Linkevičius je najavio i da će EU "narednih dana uvesti dodatne sankcije".

 

Među sedam osoba čija je imovina zamrznuta u SAD, jesu potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin, predsednica gornjeg doma ruskog parlamenta Saveta federacije Valentina Matvjenko, dva savetnika ruskog

predsednika Vladimira Putina kao i dva poslanika ruske Dume.

 

Sankcije su takođe uvedene i četvorici ukrajinskih zvaničnika uključujući smenjenog predsednika Viktora Janukoviča, njegovog savetnika i dva krimska separatistička lidera.  

 

Po neimenovanom diplomatskom izvoru, evropski ministri spoljnih poslova odlučili su danas da 21. marta, tokom samita EU, bude potpisan sporazum o pridruživanju EU-Ukrajina.

 

Na jučerašnjem referendumu 97 odsto građana Krima glasalo je za pripajanje Rusiji.

 

Krimski parlament jutros je izglasao pripajanje te autonomne ukrajinske republike Rusiji i nacionalizaciju imovine ukrajinske države na Krimu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Sankcije Rusima, Obama upozorava

Izvor: RTV Pink, 17.Mar.2014

. . . Američki predsednik Barak Obama uveo je sankcije grupi od sedam ruskih i četiri ukrajinska zvaničnika nakon referenduma o pripajanju Krima Rusiji. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.