EU i Rusija treba da formiraju jedinstvenu antinarkotičku agenciju

Izvor: Vostok.rs, 29.Jun.2011, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU i Rusija treba da formiraju jedinstvenu antinarkotičku agenciju

29.06.2011. -

Međunarodna zajednica traži nove načine borbe protiv narkotičke opasnosti iz Avganistana. Pitanje izrade strategije postalo je posebno akutno pošto je Barak Obama objavio da planira da povuče američki kontigent iz zemlje. Slabljenje kontrole, po mišljenju eksperata, može da izazove bum proizvodnje heroina. Evropska unija je sazvala čak specijalnu konferenciju, gde su razmatrana pitanja kooridnacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << rada specijalnih službi iz raznih zemalja. Jedan od glavnih učesnika diskusije je Rusija, koja zauzima drugo mesto u svetu po obimu potrošnje opijata – 549 tona. Na prvom mestu je upravo EU. Šef ruske Državne kontrole Viktor Ivanov predlaže Evropskom parlamentu da napravi jedinstvenu agenciju EU i RF, koja bi preuzela na sebe zadatke koordinacije borbe protiv avganistanskog šverca nakrotika. Bez toga, uveren je član Saveta za spoljnu odbrambenu politiku, nekada rukovodilac odeljenja Federalne službe za kontrolu nakrotika Aleksandar Mihajlov, biće teško postići realne rezultate.

Računati na pomoć Uprave za narkotike i kriminal UN, gde se prioritet daje američkim programima i američkom stavu, za Evropu je sada ne prihvatljivo. Tim pre što moramo da osiguravamo svoju bezbednost snagama onih zemalja koje se nalaze na našem kontinentu. Ako Evropski parlament prihvati ideju jedinstvene strukture, mislim da će to biti vrlo ozbiljna pomoć. Takvim konglomeratom bismo mogli da izbijemo na rešenje problema, između ostalog Avganistana.

Aktuelna strategija međunarodne zajednice za presecanje proizvodnje i tranzita avganistanskog heroina nije efikasna, smatraju eksperti. Šta više, po rečima ruske Federalne službe za kontrolu narkotika, ove godine će u Avganistanu biti sakupljen rekordni prinos opijuma, a u skladištima narkokartela su se nagomilale ogromne rezerve – do 15 hiljada tona. Pri tome, napominje Viktor Ivanov, međunarodne snage za podršku bezbednosti i misija UN u Kabulu čak nisu ovlašteni da vode borbu protiv useva i proizvodnje droge.

Ekspert Aleksandar Mihajlov smatra da je u prvoj fazi Rusiji i EU potrebno da unifikuju zakonodavstvo.

Kada govorimo o koordinaciji dejstava, pre svega to je koordinacija dejstava organa bezbednosti i specijalnih službi, koje treba da se bore protiv prometa narkotika. Svaka specijalna služba radi u okviru sopstvenog zakonodavstva, svaka ima svoj sistem podnošenja izveštaja, svaka radi na svojoj normativnoj bazi. I kao posledicu imamo to da koordinacija ne uspeva. Jednokratne precizne operacije nemaju nikakve veze sa kardinalnom promenom narkotičke situacije u svetu.

Viktor Ivanov izjavio je u Briselu da se na finansiranje nove agencije može uputiti deo sredstava već izdvojenih za antinarkotičku borbu. Učešće u radu agencije mogu da preduzmu i druge zemlje, u prvom redu SAD.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.