EU i Kina imaju interes da izbegnu korejsku krizu

Izvor: B92, 20.Apr.2017, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"EU i Kina imaju interes da izbegnu korejsku krizu"

Peking -- Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini izrazila je zabrinutost zbog porasta tenzija oko severnokorejskog programa nuklearnog oružja.

Osim toga, Mogerinijeva je naglasila da Kina i Evropa imaju zajedničku odgovornost da izbegnu vojnu eskalaciju na Korejskom poluostrvu.

U govoru na univerzitetu Cinghua poslednjeg dana trodnevne posete Pekingu Mogerini je upozorila na međunarodni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uticaj krize na tom poluostrvu.

"Svi razumeju da kriza sa Severnom Korejom ima globalni uticaj", rekla je Mogerini studentima tog prestižnog univerziteta koji su završili brojni kineski lideri.

Mogerini je rekla da opaska njene 12-ogodišnje ćerke da je Kina u regionu koji je pod pretnjom nuklearnog rata ukazuje na važnost preduzimanja zajedničke akcije da se spreči dalje pogoršavanje situacije.

"Ako jedno dvanestogodišnje dete u Evropi razume rizik eskalacije na mestu tako dalekom od kuće očigledno je da imamo zajedničke odgovornosti", rekla je ona.

Mogerini je o pitanju Severne Koreje detaljno razgovarala tokom susreta sa kineskim zvaničnicima u Pekingu.

Ona je rekla da Kina i EU imaju zajedničku odgovornost i interes da izbegnu vojnu eskalaciju na Korejskom poluostrvu i da se založe za to da se Severna Koreja drži svojih međunarodnih obaveza i da se ponovo poveže se međunarodnom zajednicom.

Rekla je da EU i Kina treba zajedno da rade na tome da Korejsko poluostrvo bude bez nuklearnog oružja.

Predsednik SAD Donald Tramp je pozvao Peking da upotrebi svoj uticaj kao najvažniji trgovinski partner i saveznik Pjongjanga i da izvrši pritisak da Severna Koreja zaustavi svoje nuklearne i raketne programe.

Pjongjang je međutim nastavio sa lansiranjem raketa i sprema se da izvede šestu nuklearnu probu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.