EU danas odlučuje o Crnoj Gori

Izvor: B92, 26.Jun.2012, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU danas odlučuje o Crnoj Gori

Luksemburg -- Evropski savet opštih poslova trebalo bi danas u Luksemburgu da razmatra preporuku Evropske komisije o otvaranju pristupnih pregovora Crne Gore i EU.

Zvanična Podgorica saopštila je da je uradila sve da dobije datum pregovora.

Evropski savet će, nakon toga, tokom zasedanja u četvrtak i petak u Briselu odlučiti da li podržava oduku o otvaranju pregovora sa Crnom Gorom.

Prema nedavnim medijskim navodima, nekoliko zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU protiv su pozitivne odluke o otvaranju pregovora sa Crnom Gorom, a najveći protivnik navodno je Švedska.

Predstavnici crnogorskih vlasti poručili su da nemaju informacije o tome da neke zemlje koče naredni korak Crne Gore ka članstvu u EU. Podsetimo, Za donošenje odluke o otvaranju pregovora neophodna je saglasnost svih 27 zemalja članica EU.

EK je u oktobru prošle, a zatim i u martu ove godine, preporučila otvaranje pregovora sa Crnom Gorom, koji bi trebalo da počnu poglavljima 23. i 24. koja se odnose na pravosudje i vladavinu prava. Potpredsednik vlade Crne Gore Duško Marković kazao je novinarima da je zvanična Podgorica uradila sve da dobije datum pregovora sa EU.

Vlada Crne Gore sasvim relaksirano čeka raspravu o otpočinjanju pregovora sa EU, naveo je on.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je ranije da bi, u slučaju da ta država dobije datum pristupnih pregovora sa EU, bilo logično da se parlamentarni izbori održe na jesen ove godine, a ne u martu naredne kada ističe mandat aktuelnoj zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Kao mogući termini parlamentarnih izbora u Crnoj Gori figuriraju 23. i 30. septembar.

U Crnoj Gori nedavno su osnovane tri nove političke partije - Pravedna Crna Gora, Pozitivna Crna Gora i Pokret vladavine prava, što je u javnosti ocenjeno kao signal da se uskoro pripremaju parlamentarni izbori.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Crna Gora očekuje otvaranje pristupnih pregovora

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Jun.2012

Evropski savet opštih poslova trebalo bi danas u Luksemburgu da razmatra preporuku Evropske komisije o otvaranju pristupnih pregovora Crne Gore i EU. Evropski savet će, nakon toga, tokom zasedanja u četvrtak i petak u Briselu odlučiti da li podržava oduku o otvaranju pregovora sa Crnom Gorom. ...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Ministri EU danas o Crnoj Gori

Izvor: Akter, 26.Jun.2012

Evropski savet opštih poslova trebalo bi danas da razmatra preporuku Evropske komisije o otvaranju pristupnih pregovora Crne Gore i Evropske unije

Nastavak na Akter...

EU odobrila početak pregovora Crnoj Gori

Izvor: Kurir, 26.Jun.2012

BRISEL - EU odobrila početak pregovora Crnoj Gori!..Evropski savet opštih poslova danas je u Luksemburgu odlučio da preporuči Evropskoj komisiji početak pristupnih pregovora Crne Gore i EU...Finski ministar spoljnih poslova Aleksandar  Stub, uoči početka sastanka Saveta ministara EU, kazao je...

Nastavak na Kurir...

Zeleno svetlo za pregovore

Izvor: VOA, 26.Jun.2012

Savet za opšte poslove EU donio je danas u Luksemburgu odluku o otvaranju pregovora sa Crnom Gorom u petak na samitu EU.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.