EU dala mapu puta za liberalizaciju viznog režima, neki zvaničnici zabrinuti

Izvor: Southeast European Times, 21.Jun.2012, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU dala mapu puta za liberalizaciju viznog režima, neki zvaničnici zabrinuti

Zvaničnici priznaju da će sprovođenje nekih kriterijuma iz mape puta biti teško, ali mnogi se i dalje nadaju da Kosovo neće ostati jedino u regionu bez bezviznih putovanja.

20/06/2012

Safet Kabašaj za Southeast European Times iz Prištine -- 20.6.2012.

Nakon što su prošle nedelje dobili svoju mapu puta za liberalizaciju viznog režima, kosovski zvaničnici su izrazili zabrinutost da bi nepostojanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << zajedničkog stava EU moglo da dovede do toga da Evropska komisija uključi dodatne uslove koji će usporiti proces.

Mapa puta uključuje 95 kriterijuma -- među kojima su upravljanje granicama i migracijama, bezbednost dokumenata, mere reintegracije i readmisije, mere protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i zaštita osnovnih prava i sloboda -- koje Kosovo mora da ispuni da bi dobilo bezvizna putovanja za svoje građane.

To je prvi praktičan korak EU za uključivanje Kosova -- jedine zemlje u regionu za koju postoje vize – u bezvizna putovanja u Šengenskoj zoni. Crna Gora, Makedonija i Srbija pridružile su se bezviznom režimu u decembru 2009. godine, a Albanija i Bosna i Hercegovina godinu dana kasnije.

Mada Kosovo radi na ispunjavanju kriterijuma, zvaničnici su rekli da će borba protiv organizovanog kriminala, korupcije i ilegalne imigracije biti izazov.

„Ova tri kriterijuma će, verujem, izazvati veliku glavobolju, uprkos značajnom napretku na polju drugih kriterijuma“, rekao je Gezim Kasapoli, zamenik ministra evropske integracije, u izjavi za SETimes.

Priština je obećala da će uspuniti kriterijume iz mape puta, ali drugim zemljama u regionu bilo je potrebno između 13 i 22 meseca.

„Posvećeni smo ispunjavanju kriterijuma u rekordnom vremenu, ali neki su izvan nacionalnih okvira, kao što su borba protiv organizovanog kriminala i granična saradnja“, rekao je Kasapoli.

Još jedan kamen spoticanja mogao bi da bude stav zemalja članica EU o toj zemlji -- pet od 27 članica EU ne podržava nezavisnost Kosova.

„Moj najveći strah oko ovog dokumenta je da će u međuvremenu nastati prilika za dodatne kriterijume, što će odložiti proces“, rekao je za SETimes Lufti Haziri, predsedavajući kosovskog parlamentarnog odbora za evropske integracije.

Avni Mazreku, direktor Koledža za evropske studije u Prištini, rekao je da se, mada nepostojanje zajedničkog stava u EU može da dovede do novih uslova, problem odražava na ukupne odnose, a ne samo na proces liberalizacije viza.

„Pet zemalja članica usporava sve vrste saradnje između EU i Kosova“, kaže Mazreku.

Haziri potvrđuje da je oklevanje Brisela da uključi celokupan region u Šengensku zonu posledica emigriranja velikog broja Albanaca u EU. „Traženje azila iz ekonomskih razloga se nastavlja i to brine neke zemlje EU, a posebno neke prijatelje Kosova, kao što su Belgija, Francuska, Švedska i Austrija.“

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.