EU da uradi nešto i sama, bez MMF-a

Izvor: B92, 24.Feb.2012, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU da uradi nešto i sama, bez MMF-a

Njujork -- Evropa je napravila veliki napredak, smanjiviši rizik od širenja dužničke krize, ocenio je ministar finansija SAD Timoti Gajtner.

Gajtner je za televizijsku stanicu CNBC rekao da su koraci koje je EU dosad napravila "značajno uticali na uveravanje sveta da Evropa neće napraviti katastrofalnu grešku i dozvoliti da finansijska kriza proguta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kontinent".

Ipak, on dodaje da Evropa mora da izgradi "uverljiv" zaštitni zid da zadrži finansijsku krizu, pre nego što SAD i druge zemlje pristanu da povećaju sredstva Međunarodnog monetarnog fonda.

"(Zid) treba da bude dovoljno velik da bi obećanje evropskih lidera da će se zajedno izboriti sa krizom bilo uverljivo", naveo je ministar.

"Ne želimo da vidimo da MMF bude zamena, a zaista i ne može da bude zamena za odlučniji odgovor Evrope. Većina zemalja u svetu deli naše mišljenje", poručio je ministar.

"Želim da budem pravedan prema Evropljanima, učinili su mnogo, i zaista ostvaruju veliki napredak, ali oni imaju još posla. Dok ne vidimo da je taj posao obavljen, mislim da nije verovatno da će veliki članovi MMF-a biti spremni da fond odigra veću ulogu", zaključio je Gajtner.

Evropska unija će na samitu G20 pokušati da dobije podršku za dodatno uvećanje interventnih sredstava MMF-a od 500 milijardi dolara. Glavni cilj tog novca bilo bi sprečavanje napada panike na tržištima, kao i uticaja krize u evrozoni na druge države. Međutim, određeni broj zemalja, pogotovo SAD, protive se dodatnim davanjima za MMF.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.