EU da se ne čudi ako Zapadni Balkan zauzme neko drugi

Izvor: B92, 06.Mar.2017, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"EU da se ne čudi ako Zapadni Balkan zauzme neko drugi"

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak upozorio je u Briselu da Evropska unija mora da bude mnogo prisutnija na Zapadnom Balkanu.

On je rekao i da ne sme da se gubi kredibilitet izjavama nekih evropskih zvaničnika da taj region nije sada na dnevnom redu.

"Ne smemo da se čudimo ako taj prostor koji mi ispraznimo zazumu neki drugi igrači", kazao je Lajčak slovačkim novinarima.

Lajčak, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je pre sastanka šefova diplomatija EU, upozorio da se posledice povlačenja EU na Balkanu vide po dubokoj političkoj krizi u nekim zemljama regiona nakon sastanka pozdravio je to što su svi šefovi diplomatija članica EU istakli da Unija mora znatno više da se angažuje na Zapadnom Balkanu.

"Praktično u svim istupanjima nedvosmisleno se čulo da EU mora više da se angažuje, moramo da bude primetniji, prisutniji, da je naša ponuda najbolja, znači evropska perspektiva, ali da gubi na kredibilitetu zbog izjava nekih evropskih predstavnika da to nije na dnevnom redu", kazao je Lajčak, javlja slovačka agencija TASR.

On je naglasio da evropsko angažovanje na Balkanu omogućava takođe da se rešavaju neki bitni problemi kao što su migracija, terorizam ili energetika, a upravo završenu turneju Visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini po Zapadnom Balkanu pozdravio je kao korisnu.

Slovački ministar je kao "nesrećan" pristup označio savetovanje albanskih stranaka u Makedoniji s Tiranom o daljem nastupu u makedonskoj krizi oko formiranja nove vlade.

"Ukoliko nema dogovora ili mogućnosti dogovora unutar zemlje, treba se obratiti evropskim institucijama. EU ili Venecijanskoj komisiji i zatim poštovati te preporuke koje dobiju", kazao je Lajčak.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Lajčak: EU mora da bude prisutnija na Balkanu da ga ne zauzmu drugi

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Mar.2017

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak upozorio je danas u Briselu da Evropska unija mora da bude mnogo prisutnija na Zapadnom Balkanu i da ne sme da gubi kredibilitet izjavama nekih evropskih zvaničnika da taj region nije sada na dnevnom redu..."Ne smemo da se čudimo ako taj prostor koji mi ispraznimo...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.