EU da nastavi sa sankcijama Rusiji

Izvor: B92, 07.Okt.2014, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU da nastavi sa sankcijama Rusiji

Novi šef poljske diplomatije Gžegož Shetina izjavio je danas u Varšavi da Evropska unija treba da nastavi politiku sankcija prema Rusiji.

Kako je rekao, sankcije počinju da daju efekte, i dodao je a mora istovremeno da ostane otvoren kanal za komunikaciju sa Rusijom.

"Prema Moskvi moramo da vodimo pragmatičnu politiku ali doslednu. S jedne strane sankcije. Izuzetno dosledno moramo da podržavamo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << taj zajednički glas svih evropskih zemalja. S druge strane, ne možemo da zatvorimo kanal za komunikaciju sa Rusijom. Moramo da ostavimo otvoren kanal, ali veoma jasno da govorimo Rusiji da mora da promeni svoje ponašanje prema Ukrajini kako bi mogli da pređemo u etapu razgovora", kazao je Shetina poljskom Radiju ZET.

Shetina, koji je krajem prošlog meseca na čelu poljske diplomatije nasledio povremeno vrlo oštrog Radoslava Šikorskog, izrazio je danas razumevanje za partnere u Višegradskoj grupi, koji spadaju među najveće protivnike sankcija Rusiji u EU.

"Posledica sankcija su izvesni problemi u energetskoj politici i to treba uzeti u obzir. Ipak, Rusija će promeniti stav i počeće da sarađuje oko Ukrajine samo ako budemo dosledni kada su u pitanju sankcije", kazao je poljski ministar inostranih poslova.

Shetina je dodao da su Češka, Slovačka i Mađarska dužne da to shvate, a takođe je ocenio da sankcije koje je EU uvela Rusiji zbog Ukrajine počinju da donose neprijatnosti Moskvi i da se konačno vide njihovi efekti.

Gžegož Shetina založio se za to da se Poljska vrati kao partner u pregovore Rusije i Ukrajine, koje trenutno za EU vode kao posrednici Nemačka i Francuska.

"Poljska zna kako se vodi istočna politika", kazao je Shetina poljskom radiju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.