EU da nam kaže šta da radimo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Sep.2015, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"EU da nam kaže šta da radimo"

Dan posle žestokih nereda na granici Srbije i Mađarske još nema reakcija evropskih zvaničnika. S druge strane ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da Evropa mora da kaže da li izbeglice prima ili ne jer, smatra on, ne može da igra dvostruku igru..

Da će Evropa kad tad morati da ima jedinstven pristup ako želi trajno da reši problem, smatra i direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

Evropska unija treba jasno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da se izjasni šta su evropske vrednosti jer problem s izbeglicama nije samo na Srbiji da rešava, kaže Nebojša Stefanović. On objašnjava da Srbija hoće da zna šta treba da radi.

"Ono što mi očekujemo od EU je da nam kaže šta je obrazac dobrog evropskog ponašanja, da li je to ono što se radi u Nemačkoj gde se izbeglice dočekuju sa lekovima i hranom ili je to obrazac gde se dočekuju sa ogradama, policijom i suzavcem", kaže Stefanović.

I direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović zaključuje da jasnih kritika na račun mađarskih metoda nema bez obzira što one predstavljaju kršenje svih evropskih principa vrednosti.

"Očigledno zapravo da čak i da im ne odgovara, ne žele da kritikuju Mađarsku jer smatraju da na takav način ipak nekakav talas bar privremeno zaustavlja, odnosno usporava", kaže Joskimovićeva.

Ona smatra da kriza neće moći da se zaustavi dok Evropa ozbiljno ne pristupi uzrocima problema i zemlje Evropske unije ne budu jedinstvene.

"Evropska unija će morati da zauzme nekakvu aktivniju politiku ukoliko sebe želi da spasi", kaže direktorka Centra za spoljnu politiku.

Bez obzira na protestnu notu koju je Srbija uputila Mađarskoj zbog događaja u sredu, ministar Stefanović je rekao da Vlada želi dobre odnose sa tom zemljom jer je problem izbeglica zajednički.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stefanović: EU mora da kaže da li prima ili ne prima izbeglice

Izvor: Studio B, 17.Sep.2015

Ministar unutaršnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je danas u Nišu da se u odnosu prema izbeglicama ne može igrati dvostruka igra, te da Srbija želi da bude deo rešenja, ali ne i kolateralna žrtva...Zato, kazao je ministar policije, Evropa mora da kaže da li izbeglice prima ili ih ne prima..."Ono...

Nastavak na Studio B...

Pet novih vatrogasnih vozila donacija od Rusije

Izvor: RTS, 17.Sep.2015

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sa sardnicima preuzeo je u sedištu Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu ključeve pet novih autocisterni za gašenje požara, koje je Rusija obezbedila za Srbiju. . Jedno...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.