EU da dodeli strateški status Južnom toku

Izvor: S media, 03.Nov.2010, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU da dodeli strateški status "Južnom toku"

Vicepremijer Rusije Igor Sečin pozvao je Evropsku uniju da projektima gasovoda "Južni tok" i "Severni tok" dodeli strateški status.

"Oni će nesumnjivo povećati kako energetsku, tako i ekološku sigurnost EU. Oba projekta poseduju sigurnu resursnu bazu. Pozivamo naše evropske partnere da tim projektima daju strateški status", rekao je Sečin prilikom susreta sa evropskim komesarom za energetiku Ginterom Etingerom.

Sečin je tokom susreta ukazao >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da je "Severni tok" u procesu realizacije i izrazio nadu da će projekat "Južni tok" takodje uskoro preći u tu fazu, objavljeno je na sajtu Finmarket.ru.

Uvedene mere za spas evra!

Osvrnuvši se na nedavno otpočetu diskusiju oko diversifikacije isporuka energenata u Evropu, Sečin je ukazao da se "Rusija zalaže za diversifikaciju maršruta tranzita energenata", ali da pri tom "podržava one projekte koji su, pre svega, ekonomski opravdani, efikasni i koji imaju sigurnu resursnu bazu".

On je takodje informisao Etingera o učešću ruskih kompanija u inostranim projektima, uključujući nedavnu kupovinu 50 odsto akcija nemačke kompanije "Rur El", što je ocenio pozitivnim s tačke gledišta izlaska ruskih kompanija na direktne sporazumne odnose s evropskim potrošačima energenata, zaobilazeći posrednike, što će takodje povećati energetsku sigurnost EU.

Sečin je dodao da Rusija i EU treba da "razmotre politiku utvrdjivanja cena gasa u EU, s obzirom da izvozna cena ruskog gasa učestvuje sa svega 30-40 odsto u konačnoj ceni koju plaćaju evropski potrošači".

Etinger je, sa svoje strane, predložio da ruski stručnjaci učesvuju u razvoju dugoročne energetske strategije EU do 2050.

Tanjug

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU da dodjeli strateški status “Južnom toku”

Izvor: Capital.ba, 03.Nov.2010

MOSKVA, Vicepremijer Rusije Igor Sečin pozvao je Evropsku uniju da projektima gasovoda 'Južni tok' i 'Sjeverni tok' dodjeli strateški status. 'Oni će nesumnjivo povećati kako energetsku, tako i ekološku sigurnost EU. Oba projekta posjeduju sigurnu resursnu bazu. Pozivamo naše evropske partnere...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.