EU: Ukrajina i Gruzija neće dobiti bezvizni režim

Izvor: Blic, 08.Maj.2015, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Ukrajina i Gruzija neće dobiti bezvizni režim

Ukrajina i Gruzija neće dobiti bezvizni režim sa Evropskom unijom na samitu "Istočno partnerstvo", koji će biti održan 21. i 22. maja u Rigi, izjavila je danas u Briselu portparol Evropske komisije Nataša Berto.

Ona je, nakon što je EK objavila svoj godišnji izveštaj o viznom režimu sa Ukrajinom i Gruzijom, rekla da je komisija upoznata >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o želji Ukrajine i Gruzije da dobiju bezvizni status, ali da je to veoma ambiciozno kada je reč o rokovima.

Ona je dodala da je EK spremna da u narednom izveštaju krajem 2015. godine razmotri to pitanje ako dođe do napretka.

U izveštaju EK se navodi da su Ukrajina i Gruzija ostvarile značajan napredak ka bezviznom režimu sa EU, ali da moraju da ispune još mnogo uslova.

Evropska komisija je dodala da Ukrajina i Gruzija treba da urade više u oblasti borbe sa korupcijom i trgovinom ljudima.

Gruzija je pozvana da pojača borbu protiv trgovine narkoticima, dok Ukrajina mora da poštuje zakone koji se tiču organizovanog kriminala i borbe sa diskriminacijom.

Moldavija je dobila bezvizni režim sa EU 2014. i ostaje jedina od šest zemalja "Istočnog partnerstva", koja je dobila taj status.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.